Slovenci upozoravaju: Oprez ako idete u Hrvatsku, situacija nije pod kontrolom

Radiosarajevo.ba
Slovenci upozoravaju: Oprez ako idete u Hrvatsku, situacija nije pod kontrolom
Capital.ba / Dubrovnik

Iako je u Sloveniji zadnjih sedmica većina novih slučajeva koronavirusa vezana na lokalne prenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inostranstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska, prenosi Blic.rs. 

Hrvatska bilježi dva puta više slučajeva zaraze od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje "nije sasvim pod kontrolom". 

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su "importovani" iz Hrvatske. 

"Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošle sedmice", rekla je, i dodala kako se radilo o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Beović kaže da se Slovenija bez obzira na broj novih slučajeva nalazi "na rubu" jer njen trenutni reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno. 

Ako bi se reprodukcijski broj povećao na 1,5 onda bi Slovenija već u septembru imala prepune bolničke kapacitete i došlo bi do ponovnog "zaustavljanja" zdravstvenog sistema za druge pacijente, upozorila je. 

U Ljubljani su danas o epidemiološkoj situaciji u obje države i budućim mjerama ograničavanja COVID-19 razgovarali ministri vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske Gordan Grlić Radman i Anže Logar, te su dogovorili koordinirano djelovanje i saradnju država, epidemiologa i zdravstvenih tijela. 

Logar je potvrdio da se za sada ne predviđa pooštravanje režima na granici zbog epidemije, ali je upozorio da sve zavisi o razvoju epidemiološke situacije, dok je Grlić Radman pojasnio da je epidemiološka sigurnost na hrvatskoj obali, gdje ljetuju i Slovenci, veća nego kao kad se statistički gleda Hrvatsku kao cjelinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije