Slovenci biraju predsjednika: Nataša Pirc Musar ili Anže Logar

1
Radiosarajevo.ba
Slovenci biraju predsjednika: Nataša Pirc Musar ili Anže Logar
Foto: EPA / Odluka 13. novembra

Jutros su otvorena vrata na više od 3.000 birališta u Sloveniji, u drugom krugu predsjedničkih izbora na kojima će birači odlučiti hoće li na čelu države biti peti predsjednik - konzervativac Anže Logar, ili će to biti prva predsjednica, neovisna kandidatkinja i advokatica Nataša Pirc Musar koja ima podršku ljevice.

Birališta su otvorena u nedjelju u 7 sati. Oko 1,7 miliona birača ima pravo glasa, a glasati mogu do 19 sati, navodi slovenska novinska agencija STA.

Nakon zatvaranja birališta, prvi rezultati glasanja bit će poznati oko 20 sati, kada će se rezultati početi objavljivati na posebnoj web stranici Izborne komisije Slovenije.

U BiH osnovan novi politički pokret "Svojim putem"

U BiH osnovan novi politički pokret "Svojim putem"

Izbori u Sloveniji: Anže Logar računa na diplomatsko iskustvo, Nataša Pirc Musar na neovisnost

Izbori u Sloveniji: Anže Logar računa na diplomatsko iskustvo, Nataša Pirc Musar na neovisnost

Iako će se najvjerojatnije u nedjelju saznati koga birači žele na predsjedničkoj poziciji u sljedećem petogodišnjem mandatu, rezultati još neće biti konačni.

U ponedjeljak se rezultatima pribrajaju rezultati glasanja poštom iz Slovenije, a 21. novembra i listići iz inozemstva.

Nataša Pirc Musar
Foto: EPA - EFE: Nataša Pirc Musar

Konačni rezultati bit će službeno poznati do 29. novembra, a novoizabrani predsjednik ili predsjednica dužnost će preuzeti 23. decembra, kada dosadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru istječe mandat.

Nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, Logar (46), kandidat opozicionog SDS-a Janeza Janše protivnik je Pirc Musar (54), bivša novinara i advokatica specijalizirana za zaštitu osobnih podataka koja je branila i Melaniju Trump

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije