Slovenci biraju predsjednika, na listi pet kandidatkinja i četiri kandidata

Anadolija
Slovenci biraju predsjednika, na listi pet kandidatkinja i četiri kandidata
Danas se u Sloveniji održavaju šesti predsjednički izbori od proglašenja nezavisnosti 1991. godine.

Ukupan broj birača sa pravom glasa je 1.716.039, a za predsjednika Slovenije u prvom krugu izbora takmiči će se pet kandidatkinja i četiri kandidata.

U prvom krugu izbora za funkciju predsjednika Slovenije takmiče se Ljudmila Novak (Nova Slovenija – kršćanski demokrati), Marjan Šarec (Lista Marjana Šarca), Maja Makovec - Brenčič (Stranka modernog centra – SMC), Borut Pahor (Dejan Židan i skupina birača), Angela (Angelca) Likovič (Glas za djecu i porodicu), Boris Popovič (Slovenija zauvijek), Romana Tomc (Slovenska demokratska stranka – SDS), Suzana Lara Krause (SLS – Slovenska narodna stranka) i Andrej Šiško (Pokret Sjedinjena Slovenija).

Pored aktuelnog predsjednika Boruta Pahora, kandidati koji su privukli pažnju javnosti su Marjan Šarec, gradonačelnik Kamnika, Romana Tomc, slovenska zastupnica u Europskom parlamentu iz najveće opozicione Slovenske demokratske stranke, Boris Popovič, gradonačelnik grada Kopar, i Ljudmila Novak, predsjednica Nove Slovenije-kršćansko-narodne stranke sa iskustvom u vanjskoj politici. 

Eventualni drugi krug izbora bit će održan 12. novembra 2017.

Predsjednik Republike Slovenije najviši je politički dužnosnik u Sloveniji, koji predstavlja Sloveniju i zapovijeda njenim odbrambenim snagama. 

Aktuelni predsjednik je Pahor, a do sada su tu funkciju obavljali Milan Kučan (dva mandata), Janez Drnovšek i Danilo Turk. 

Slovenija je 2004. godine postala punopravna članica NATO saveza i EU, područja eurozone, članica je Schengena, a 2010. godine je postala članica OECD te je članica brojnih drugih međunarodnih organizacija.

Inače, Slovenija ima 2.064.836 stanovnika. Prema podacima Agencije za statistiku, Slovenija je država u kojoj bruto plaća iznosi 1.613,62, a neto plaća 1.051,73 eura. Evidentirana nezaposlenost u Sloveniji iznosi 6,4 posto, rast BDP-a 4,4 posto, a inflacija 1,4 posto. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije