Sljedeće sedmice u Haagu počinje suđenje bivšem kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju

1
Hina
Sljedeće sedmice u Haagu počinje suđenje bivšem kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju
Foto: Predsjednik Kosova / Hashim Thaci

Bivši gerilac i kosovski predsjednik Hashim Thaci, junak među svojim sunarodnjacima zbog predvođenja ustanka protiv srbijanske vlasti 1998-99. koja je u konačnici dovela do nezavisnosti Kosova, izlazi u ponedjeljak pred sud u Hagu zbog navodnih ratnih zločina.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu, sa sjedištem u Hagu, podigao je u novembru 2020. optužnicu protiv Thacija za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Thacija, bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), u 10 tačaka optužnice tereti se za progon, ubistvo, mučenje, prisilan nestanak osoba i druge zločine počinjene tokom borbe za neovisnost.

Bivši 54-godišnji predsjednik podnio je ostavku na dužnost šefa države odmah nakon podizanje optužnice i javio se u pritvorsku jedinicu suda u Haagu. Trojica među njegovim najbližim suradnicima, uključujući dva bivša predsjednika parlamenta, suočeni su s istom optužnicom kao bivši gerilski borci Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Uz Thacija, istom su optužnicom obuhvaćeni Kadri Veseli, Jakup Krasniqi i Rexhep Selimi. Sva četvorica su optužena za "udruženi zločinački pothvat u okviru kojeg su izvedeni masovni, sistemski napadi" na srpske civile na Kosovu i kosovske Albance koji su bili politički protivnici OVK.

Specijalni sud za Kosovo imao je za cilj istražiti navodne zločine koje su počinili bivši pripadnici OVK nad etničkim manjinama i političkim protivnicima u razdoblju od januara 1998. do decembra 2000. godine. Kako su borbe jenjavale, a srbijanske snage se povukle uslijed bombardiranja NATO-a, Thaci je svoju zapovjedničku vojnu odoru zamijenio plavim odijelom i kravatom i krenuo u politiku.

Kad je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008., bio je premijer, a 2016. je postao predsjednik. Uoči početka suđenja diljem Kosova su osvanuli plakati s fotografijama Thacija i bivšeg predsjednika parlamenta Veselija, uz natpise "Heroji rata i mira".

Albin Kurti poručio: "Nema autonomije za Srbe na Kosovu, ja sam njihov premijer!"

Albin Kurti poručio: "Nema autonomije za Srbe na Kosovu, ja sam njihov premijer!"

U nedjelju je na Kosovu najavljen protest u znak podrške bivšim braniteljima OVK. No, s druge strane, ima i onih koji se nadaju da je suđenje posljednja prilika da saznaju što se desilo njihovim bližnjima. Među njima je Olgica Bozanić koja još uvijek pokušava saznati što se tačno dogodilo njezinoj braći, Todoru i Lazaru Kostiću čiji su posmrtni ostaci 2005. pronađeni u masovnoj grobnici na zapadu Kosova.

Ta je masovna grobnica pokrivena optužnicom. "Iz izjava svjedoka znamo da su odvedeni iz sela s ostalim muškarcima u julu 1998. i da su bili mučeni. Ali ne znamo kada i kako su ubijeni, možda će na suđenju isplivati detalji", rekla je Bozanić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije