Slikom na sliku: U Zagrebu "zabrinuti" jer BiH "protjeruje" migrante u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Slikom na sliku: U Zagrebu "zabrinuti" jer BiH "protjeruje" migrante u Hrvatsku

Migranti koji iz Bosne i Hercegovine svoju sreću žele naći na zapadu mjesecima se pokušavaju probiti preko Hrvatske do ostatka Europe.

Tako počinje "šokantni" snimak u Dnevniku Nove TV, hrvatskog TV kanala, u prilogu u kojem se tvrdi da migrantima asistira BiH policija, koja ih "doslovno vodi do kampa tik uz hrvatsku granicu" i sve to potkrepljuju snimkom koji možete vidjeti ovdje.

"Bosna i Hercegovina o svemu šuti, a Hrvatska je zabrinuta posljednjim potezima kolega", kaže se u izvještaju Nove TV. Upadljivo je kako je snimak obavljen nakon niza dokaza da hrvatska policija u BiH vraća migrante koje otkrije na svojoj teritoriji.

"Dobit ćete bosanski azil": Novi dokazi o nezakonitim postupcima hrvatske policije

Snimak kolona s migrantima u pratnji bosanskohercegovačke policije prije nekoliko dana nedaleko od Bihaća "plaši" šefa MUP-ove Uprave za granicu. Prizori poput ovog su, kaže, svakodnevni.

"Vrlo smo zabrinuti ovom snimkom, a čujemo da ima još takvih snimki i događaja gdje se grupe od po stotinjak ilegalnih migranata organizirano od strane policije de facto protjeruju u Hrvatsku, odnosno stavljaju u taj improvizirani kamp koji je van svih humanitarnih standarda", kaže Zoran Ničeto, načelnik Uprave za granicu.

Kolinda Grabar-Kitarović: BiH pošto-poto želi ugurati migrante u Hrvatsku

Kamp se nalazi u Vučjaku nadomak Bihaća, od hrvatske granice udaljenom oko 6 kilometara. Nekad je ovdje bilo odlagalište otpada. Prije nešto više od dva mjeseca BIH vlasti su ga pretvorile u kamp za migrante. U šatorima usred šume spava oko 700 ljudi. Procjena je da ih je u okolici dvaput više. Riješen im je sanitarni čvor, nemaju struju, a voda se se dovozi cisternama.

Brigu o njima dosad su vodili samo volonteri Crvenog križa. Obroci koje dobiju često nisu dovoljni.

"Uslovi u samom kampu nisu dobri. Nastojimo ih obezbjediti sa svim onim da bi se osjećali dobro", kaže Selam Midžić iz Crvenog križa u Bihaću.

Migranti u kampu ne ostaju. Preko noći na sve moguće načine pokušavaju prijeći granicu. Iako i na ovom području imaju zajedničke patrole, BiH Hrvatskoj radi probleme, tvrdi sugovornik Nove TV.

"Razumijemo da kanton ima problema s tolikim brojem ljudi, međutim, taj pritisak na naše granice je potpuno nedopustiv. Zabrinuti smo biranjem lokacija za smještaj migranata neposredno uz granicu; Hrvatska kao članica EU-a uplaćuje BiH za njihov smještaj, za humanitarni aspekt tih migranata, a da ti ljudi bivaju - nesmješteni", kaže Ničeto.

O ovoj snimci, ali i sigurnosnom i humanitarnom pitanju službeno Sarajevo je bez komentara, tvrdi hrvatski TV kanal. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije