Kolinda Grabar-Kitarović: BiH pošto-poto želi ugurati migrante u Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Kolinda Grabar-Kitarović: BiH pošto-poto želi ugurati migrante u Hrvatsku
Foto: Davor Božinović / Pixsell / Kolinda Grabar - Kitarović

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je prilikom današnje posjete graničnim policajcima u Slunju komentarisala migrante i izbjeglice koji dolaze preko Bosne i Hercegovine u ovu susjednu zemlju.

Tvrdi da se većina njih koji dolaze iz Bosnu i Hercegovinu govore za sebe da su Sirijci i da imaju od 15 do 40 godina, navodi Jutarnji list.

Pitala se Grabar-Kitarović gdje su im djeca, supruge i majke. Ukazala je i na to da većina njih nema dokumente i da dobro poznaju Hrvatsku jer su neki  pokušavali i do 40 puta ući u ovu državu.

Potom se osvrnula na prihvatni centar za migrante i izbjeglice koji je nedavno napravljen u Vučjaku u blizini Bihaća, a koji je nekoliko kilometara udaljen od Hrvatske.

"U kampu Vučjak nema temeljinih uvjeta za život, a podigli su ga šest kilometara od granice, meni je to poruka: Želim ih ugurati u tvoju državu pošto-poto. Problem je ne samo što vlasti u Sarajevu ne žele previše razgovarati o tome s nama, već ne žele ni s lokalnim dužnosnicima Bihaća, Velike Kladuše i Cazina", kazala je.

Prema njenim riječima, dešava se ono na šta je upozorila 2015. godine da će se desiti zbog čega su, kako je rekla, prozvali ksenofobom.

Naglasila je da je tada poručila njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da "povuče ručnu" kada je u pitanju dolazak migranata i izbjeglica, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije