Skandal trese Hrvatsku: Šefica USKOK-a naprasno dala ostavku

5
Radiosarajevo.ba
Skandal trese Hrvatsku: Šefica USKOK-a naprasno dala ostavku
Foto: Facebook / Vanja Marušić

Šefica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Vanja Marušić uputila je zahtjev za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga, saopćeno je iz Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH).

Reakcije na ovu vijest ne prestaju pristizati.

Premda su kao službeno objašnjenje iz DORH-a naveli “osobne razloge”, u javnost su ubrzo nakon objave ostavke počele curiti neslužbene informacije koje su govorile o tome da je u pozadini ostavke šefice USKOK-a zapravo prometna nesreća koju je imao njezin vozač sa službenim automobilom koji je koristio u privatne svrhe.

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Poslano pismo EUFOR-u, PIC-u, OHR-u i EU: 'Rasporedite NATO snage na granici BiH i Srbije'

Prema tim informacijama, posljedica saobraćajne nesreće bila je materijalna šteta od oko 100.000 kuna (25.000 KM) na službenoj Škodi Superb koja, iz nekog razloga, nije bila kasko osigurana.

USKOK je štetu na automobilu podmirio i za to nije tražio refundaciju od vozača.

Za sve se navodno saznalo uz anonimne prijave koja je stigla u USKOK, a Hrvoj-Šipek je potom, nakon što se uvjerila da su navodi iz prijave tačni, krajem prošle sedmice pozvala Vanju Marušić i od nje tražila objašnjenje.

Tada je Hrvoj-Šipek Vanji Marušić ponudila da sama podnese ostavku.

Ministar pravosuđa i uprave Hrvatske Ivan Malenica bio je gost Dnevnika Nove TV. Osvrnuo se na odlazak ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

"Kasno popodne sam dobio dopis glavne državne odvjetnice. Dostavljeno je izvješće u kojem se navode razlozi – sama činjenica je da je glavna državna odvjetnica zatražila ostavku”, kazao je Malenica, piše Dnevnik.hr.

“Vjerujem da će u narednim danima reagirati DORH”, dodao je i istaknuo da će on dati suglasnost na njeno razrješenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije