Sjeverna Makedonija se izvinila građanima BiH zbog sporne poštanske markice

Radiosarajevo.ba
Sjeverna Makedonija se izvinila građanima BiH zbog sporne poštanske markice
Foto: pošta S. Makedonije / Izgled sporne poštanke marke

Ministarstvo vanjskih Poslova Republike Sjeverne Makedonije izvinilo se instutucijama i građanima Bosne i Hercegovine zbog pogrešnih poštanskih markica, načinjen nenamjernim propustom pri objavljivanju marke na kojoj je BiH prikazana u okvirima Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

"Ministarstvo spoljnih poslova nedvosmisleno i odlučno odbacuje bilo kakvu povezanost s ovim nesretnim događajem, izražavajući žaljenje svim dionicima, građanima Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Donesene su odluke da se povuku iz upotrebe sporne poštanske marke i poništi cjelokupni tiraž, kao i odluka o razrješenju šefa Biroa filatelije i odluka o razrješenju Savjeta za poštanske marke", rečeno je za televiziju N1 iz Ambasade Sjeverne Makedonije u BiH.

Zvanično izvinjenje prenijelo je i AD "Pošte Sjeverne Makedonije" u kojem izražava žaljenje zbog nenamjerne greške i tehničkih propusta u objavljivanju markice.

"Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi glavni su stub spoljne politike Republike Sjeverne Makedonije koja i dalje ostaje posvećena svojim naporima za jače angažovanje i saradnju s neposrednim i širim susjedstvom u ispunjavanju preostalih obveza i reformi na putu evropskih integracija, s jakim međusobnim amalgamom i u interesu svih građana u regiji", poručuju iz Ambasade.

Premijer Sjeverne Makedonije smijenio čitavo filatelističko vijeće zbog markice

Nakon niza burnih reakcija

Sjeverna Makedonija htjela je da se zahvali Hrvatskoj na podršci na njihovom evropskom putu. Odlučili su to napraviti kroz prigodnu poštansku markicu.

Poštanska markica iz serije markica "Sjeverna Makedonija u EU" povodom dana Evrope pokazala se problematičnom jer osim što prikazuje Trg svetog Marka stilizovana hrvatska zastava prikazana je u gabaritima tzv. Velike Hrvatske iz vremena Nezavisne Države Hrvatske, tačnije Hrvatskoj je "pridružena" Bosna i Hercegovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije