Komšić uputio čestitku: Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO pakta

Fena
Komšić uputio čestitku: Sjeverna Makedonija postala 30. članica NATO pakta

Nakon što je u petak deponiran pristupni instrument NATO-u u sjedištu Ministarstva vanjskih poslova SAD-a u Washingtonu, Sjeverna Makedonija postala je 30. članica NATO saveza, javila je MIA.

Članice NATO saveza potpisale su prošle godine sporazum kojim je Sjevernoj Makedonije odobren prijem u punopravno članstvo, nakon što su Skoplje i Atina okončali dugogodišnji spor oko imena te države.

"Dobro došla u NATO, Sjeverna Makedonijo. Bio je to dugačak put, ali sav vaš trud sad se isplatio. Sve formalnosti oko prijama u članstvo sada su okončane i drago mi je što imamo uz nas 30. članicu Alijanse", poručio je na Twitteru glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Svečanost podizanja zastave u sjedištu zajedničkog zapovjedništva NATO-a u belgijskom Monsu i američkom Norfolku održat će se simultano 30. marta.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je čestitku predsjedniku Sjeverne Makedonije Stevi Pendarovskom povodom zvaničnog prijema Sjeverne Makedonije u NATO savez.

"Predsjedniče Pendarovski primite moje iskrene čestitke povodom prijema Sjeverne Makedonije u prijateljsku Sjeverno-atlansku alijansu. Čestitam i svim građanima Sjeverne Makedonije koji su dali ogroman doprinos ovome velikom i značajnom koraku za vašu zemlju i za cijelu regiju. Prenesite naše srdačne pozdrave vašim saradnicima i svim građanima Sjeverne Makedonije koji se baš kao i građani Bosne i Hercegovine posljednjih dana bore protiv istog neprijatelja", poručio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije