Susreti / Magazinović i Zaev: Regija treba napredovati zajedno ka EU

09. 02. 2020. u 16:44:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH susreo se  u Skopju sa predsjednikom Socijaldemokratskog saveza Sjeverne Makedonije (SDSM) Zoranom Zaevom sa kojim je razgovarao o međustranačkoj saradnji SDP i SDSM u susret izborima u Sjevernoj Makedoniji, ali i lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. Potvrđena je izuzetna saradnja dvije sestrinske partije koja će dodatno biti obogaćena zajedničkim projektima u narednom periodu. Tom prilikom Zaev je još jednom potvrdio spremnost da u okviru svojih kapaciteta nastavi pružati prijateljsku pomoć Bosni i Hercegovini. 

Magazinović je uzeo učešće i na konferenciji pod nazivom “Jedan Balkan prema EU” gdje je govorio na panelu lidera koji je moderirao Zoran Zaev, a na kojem su pored Magazinovića, između ostalih, govorili Davor Bernardić, Vesna Pusić i Zoran Živković

U svom izlaganju Magazinović je posebno naglasio da u narednom periodu očekuje da Brisel promijeni pristup našoj regiji iz dosadašnjeg tehnokratskog u politički koji će obilježiti razumjevanje kapaciteta država pojedinačno što bi po njegovoj ocjeni bio način da se ubrza evropski put čitave regije.

Magazinović je stanovišta da zemlje regije trebaju dobiti kandidatski status bez dodatnih uslovljavanja, te se transformisati i povećavati svoj kapacitet kroz pregovore o članstvu. 

U svom izlaganju Zoran Zaev je također govorio o potrebi jače saradnje zemalja regije, kako bi se na taj način, pored ostaloga, ubrzali integracijski procesi svih zemalja pojedinačno. 

U toku boravka u Skopju Magazinović je imao susrete i sa premijerom Vlade Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim, ministrom Edmondom Ademijem, poslanicima u evropskom parlamentu iz socijaldemokratske grupe, kao i predstavnicima međunarodnih fondacija. 

KOMENTARI (6)