Situacija u Hrvatskoj dramatična: Otkriveno kojom se brzinom pune bolnice

2
Radiosarajevo.ba
Situacija u Hrvatskoj dramatična: Otkriveno kojom se brzinom pune bolnice
Nova.rs / Ilustracija

Svi kreveti namijenjeni za COVID pozitivne pacijente u Specijalnoj bolnici za plućne bolesti u Zagrebu su popunjeni. U Klinici za infektivne bolesti trenutno je slobodno još svega sedam kreveta od 120, koliko ih ima ukupno, dok u KB Dubrava ima mjesta za još svega 11 pacijenata.

Riječ je o podacima na današnji dan, stoga će se pod hitno morati povećavati kapaciteti za covid pozitivne pacijente kojima je nužno bolničko liječenje, piše Jutarnji.

Prema podacima koje nam je ustupilo Ministarstvo zdravstva, a tiče se šest bolnica i to KBC Split, KBC Rijeka, KBC Osijek, KB Dubrava, Klinike za infektivne bolesti dr.Fran Mihaljević i Specijalne bolnice za plućne bolesti, ukupna popunjenost od 747 kreveta je 573, odnosno 76.71 posto.

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Portal Radiosarajevo.ba traži novinarke/novinare

Što se respiratora tiče, od ukupnog broja respiratora u tim bolnicama, a ima ih 367, u ovom trenu koristi se njih 90, odnosno 24.52 posto.

Kao što smo naveli u Klinici za plućne bolesti kreveta nema, a KB Dubrava i 'Fran Mihaljević' su blizu tomu. Što se tiče respiratora, Zarazna je na 25.64 posto popunjenosti, Plućna bolnica na 42,86 posto, a Dubrava na 16.33.

U ovom trenu popunjenost kreveta splitskog KBC-a je 68 posto, a respiratora 35.80 posto. U KBC-u Rijeka popunili su 70.34 posto kapaciteta kreveta i 21 posto respiratora. U KBC Osijek su na 59.23 posto popunjenosti kreveta i 23.53 posto respiratora.

Da će kreveta nedostajati, odnosno da će pothitno trebati širiti odjele govore i brojevi hospitaliziranih na dnevnoj razini. U bolnicama 1634 pacijenata, što je čak 91 pacijent više nego dan ranije.

Na respiratoru je njih gotovo 200, odnosno 198, što je više za 13 u odnosu na dan ranije.

Kolikom se brzinom pune bolnice vidljivo je i iz podatka da je prije tačno sedam dana, također u srijedu u bolnicama bilo čak 427 pacijenata manje, odnosno hospitaliziranih je bilo 1207. Na respiratoru su bila 153 pacijenta, odnosno 45 manje nego danas.

"Da možemo očekivati i daljnje punjenje bolnica govore i dnevni podaci novozaraženih, kojih je u protekla 24 sata bilo 4573", piše hrvatski medij.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije