Trudnica iz Sarajeva u bolnici u Zagrebu: 'Radi se o dva života, udružili smo se'

3
A. S.
Trudnica iz Sarajeva u bolnici u Zagrebu: 'Radi se o dva života, udružili smo se'
Foto: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović o trudnici iz Sarajeva

U Klinici za infektivne bolesti u zagrebu i dalje se liječi trudnica (31) iz opće bolnice koja je helikopterom hitno prebačena iz Sarajeva.

Kako što smo već pisali razlog prebacivanja trudnice iz Sarajeva u Hrvatsku, je podatak da Opća bolnica nema ECMO uređaj.

"Radi se o dva života, a ovo je još jedan dokaz prijateljstva Sarajeva i Zagreba. Napravili smo veliku stvar u regiji. Pacijentica je došla u Zagreb helikopterskom službom Republike Srpske. Mi smo učinili sve što ljudska bića mogu učiniti", kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice u Sarajevu.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Zanimalo nas je šta je ECMO uređaj i zašto ga Opća bolnica u Sarajevu nema.

"ECMO aparat je jedna kompleksna metoda kada pluća potpuno zataje i kada respirator nije dovoljan. Pomoću velikih katetera se krv vuče s jedna strane izvan tijela, nakon toga se drugim aparatom obogati kisikom i vraća se nazad u tijelo", priča prof. dr. Gavrankapetanović za portal Radiosarajevo.ba.

On je izrazio nadu da će Opća bolnica u narednom periodu dobiti jedan takav uređaj koji spašava ljudske živote kada je najpotrebnije.

Trudnica iz Opće bolnice hitnim helikopterskim transportom izmještena u Zagreb - undefined

Foto: Opća bolnica Sarajevo: Trudnica iz Opće bolnice hitnim helikopterskim transportom izmještena u Zagreb

"Mi nemamo ECMO uređaj. Kada sam kontaktirao prijatelje iz Zagreba, odmah su se stavili na raspolaganje da prime oboljelu trudnicu. To je zaista velika", dodao je prof. dr. Gavrankapetanović, dodajući da ECMO aparat košta nekoliko desetina hljada maraka i da je neophodan njihovoj ustanovi u teškoj borbi protiv COVID-a i kardiovaskularnih bolesti.

Kako portal Radiosarajevo.ba na Kliničkom centru univerziteta u Sarajevu (KCUS) na odjelu Kardiovaskularne hirurgije postoji samo jedan takav ECMO uređaj. 

Sveučilišna bolnica u Mostaru, prema našim saznajiima, ga nema. Osim KCUS-a, u našoj zemlji ECMO uređaj ima još Specijalna bolnica "Centar za srce BH" u Tuzli.

S druge strane, iz Zagreba stiže takpđer informacija da u Klinici za infektivne bolesti nikad više mladih na ECMO uređaju - niko nije cijepljen.

Na kraju nas je zanimalo kakvo je zdravstveno stanje trudnice iz Sarajeva.

"Posljednje informacije od jutros govore da je u stabilnom stanju. U cilju zaštite nje i njene porodice, ostale informacije ne mogu govoriti. Doktori u zagrebu čine sve napore", podvukao je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor Opće bolnice u Sarajevu, za portal Radiosarajevo.ba. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije