Situacija na Kosovu eskalirala: Povrijeđena 41 vojnika, bolnice pune ranjenih

10
Radiosarajevo.ba
Situacija na Kosovu eskalirala: Povrijeđena 41 vojnika, bolnice pune ranjenih
Foto: EPA - EFE / Sukobi na Kosovu

Situacija na Kosovu ponovno je eskalirala. U sukobima s policijom i KFOR-om u ponedjeljak puno je ozlijeđenih srpskih demonstranata, ali puno je povrijeđenih i vojnika. Gore automobili, lete suzavci i šok bombe.

Policija Kosova je u ponedeljak na sjeveru zemlje upotrebila sprej kako bi rastjerala građane, koji su pokušali da probiju kordon policije i uđu u zgradu opštine Zvečan. Tu su intervenisali i službenici Mirovne misije NATO-a na Kosovu (KFOR).

Najprije je KFOR upozorio demonstrante u Zvečanu da se raziđu, ali nisu poslušali.

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Bihać jutros topliji od Neuma: Danas sunčano i do 26 stepeni - evo kad dolazi promjena vremena

Požar, šok-bombe, pucnjava...

Ujutro je letio suzavac, a onda je došlo do eskalacije u popodnevnim satima.

Kako piše Nova.rs, situacija je opet eskalirala u popodnevnim satima ponedjeljka, a ranjena su dvojica Srba. Pišu kako policija puca iz vatrenog oružja i da je jedan od propucanih teže povrijeđen. Prebačeni su u KBC Kosovska Mitrovica.

Automobil albanske TV ekipe zapaljen je u općini Zubin Potok, potvrdila je policija. Zapaljeno je i jedno vozilo stranih registarskih tablica.

Vanredna situacija na Kosovu: Aleksandar Vučić zakazao hitno obraćanje

Vanredna situacija na Kosovu: Aleksandar Vučić zakazao hitno obraćanje

Kako javlja RTS, ima i ozlijeđenih nakon što je KFOR krenuo u rastjerivanje građana u Zvečanu. Ozlijeđen je novinar Tanjuga, srbijanski mediji pišu kako mu je pod noge pala šok bomba.

Troje zadržano u bolnici, jedan životno ugrožen

"Više od 50 ljudi ima različite vrste povreda od šok bombi, suzavca i udaraca, troje je zadržano u bolnici, a jedna osoba je životno ugrožena i ima prostrjelne rane", rekao je direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek.

41 povrijeđen vojnik

U teškim sukobima sa srbijanskim demonstrantima u Zvečanu povrijeđen je 41 vojnik KFOR-a, NATO snaga na Kosovu, među kojima i 11 Talijana. Od 11 ranjenih Talijana, troje je teško, ali nisu u životnoj opasnosti, javlja talijanski Corriere.

RTS javlja da su jake snage KFOR-a krenule u razbijanje prosvjeda ispred općine Zvečan koristeći suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

Vojnici KFOR-a, naoružani dugim cijevima i opremom za razbijanje demonstracija, raspoređeni su od jutra ispred zgrada općina u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Prema informacijama u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici javilo se "više od 50 građana" s povredama od šok bombi, gumenih metaka i bojevog streljiva. Jedan muškarac je podvrgnut operaciji i u teškom je stanju jer ima prostrjelnu ranu, dok je druga osoba s teškim ozljedama "u fazi dijagnostike".

Kako javlja reporter Kosovo online s lica mjesta, "situacija je iznimno napeta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Najnovije