Sibriski anticiklon i temperatura od -20 stepeni: Pred nama su tri hladna talasa

0
Radiosarajevo.ba
Sibriski anticiklon i temperatura od -20 stepeni: Pred nama su tri hladna talasa
Foto: EPA - EFE / Snijeg u Sarajevu 2012. godine

U novogodišnjoj noći neće biti padavina i temperatura će biti u plusu od tri do sedam stepeni Celzijusa, najavio je Ivan Ristić, meteorolog iz Srbije, čije su trenutne prognoze veoma cijene u Bosni i Hercegovini i cijelom Zapadnom Balkanu.

"Za novogodišnju noć prema današnjim prognozama neće biti padavina, temperatura od tri do sedam stepeni Celzijusovih, te dodao:

Narednih dana zadržava se i dalje proljetno vrijeme, u predjelima bez magle temperatura između 10 i 15 stepeni Celzijusovih, prva kiša stiže u utorak, 2. januara. Zahlađenje stiže tek oko Božića, 7. januara",  napisao je Ivan Ristić na svom Facebook profilu.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Kako je Ristić ranije rekao, ove zime nam predstoje tri hladna perioda koji će donijeti zahlađenje i snijeg Evropi, ali i Balkanu.

"Prvi hladniji period počet će već oko Božića i potrajat će oko 20 dana, tako da će dobar dio januara biti pravi zimski sa dosta snijega. To će ujedno biti i najhladniji dio godine. U danima sa snježnim pokrivačem i vedrim noćima očekuje se slab i umjeren mraz od -10°C do -5°C na visoravnima jak mraz i do -20°C. Maksimalna temperatura oko 0°C. Zatim sa jačanjem zapadnog strujanja krajem januara slijedi porast temperatura i topljenje snježnog pokrivača u nižim ali i planinskim predjelima ispod 1.500 metara nadmorske visine. Ujutru ponegdje slab mraz, dok će najviše dnevne temperature biti između 10°C i 15°C u toplijem periodu duvat će slab i umjeren južni vjetar, kazao je Ristić.

Prema njegovim riječima, sljedeći, drugi hladniji period počet će oko 10. februara i on će trajati kraće od 7 do 10 dana, ali će donijeti također puno snega i formiranje snježnog pokrivača.

"Treći i posljednji ozbiljniji prodor hladnog artičkog vazduha bit će u prvoj dekadi marta. U martu treba spomenuti jačanje sibirskog anticiklona prema nama i jaku košavu u košavskom regionu. Topliji periodi će biti sve topliji, tako da u martu najviša dnevna temperatura može preći 20°C.

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

Poznati meteorolog objavio prognozu do marta 2024: 'Evo kada nas čeka ledeni period od 20 dana'

Iako će generalno zima opet biti nešto toplija od prosjeka, imat ćemo solidan broj pravih zimskih dana sa snijegom i mrazom, to jest niskim temperaturama"", dodao je Ristić.

Kako navodi, bit će i dosta padavina u hladnijim periodima uglavnom u obliku snijega i oko 20 dana sa snježnim pokrivačem u nižim predjelima. Zime koje smo imali u prošlom stoljeću imale su prosječno 30 dana sa snježnim pokrivačem, tako da je ovogodišnji broj nešto manji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije