Sezonski rad na Jadranu: Visoke plate i dobri uslovi privlače brojne Balkance i ove godine

1
Radiosarajevo.ba
Sezonski rad na Jadranu: Visoke plate i dobri uslovi privlače brojne Balkance i ove godine
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Konobarica

Mnogi Balkanci ove godine su se odlučili za sezonski rad u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sloveniji , gdje ih dočekuju privlačne plaće, sunčani dani i opuštena atmosfera.

Iako vodeće mjesto preuzima Istra, svugdje su mahom potrebni ugostitelji, prije svega konobari i kuhari. Ipak, kao i prethodnih godina, posla ima i za mnoge druga zanimanja.

Prema informacijama srbijanskih medija, konobari u Hrvatskoj mogu mjesečno zaraditi između 1.500 i 2.000 eura, bez napojnice.

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Ovo je 10 najvećih bh. dužnika za poreze: Zajedno nisu platili 115 miliona maraka

Kuhari mogu zaraditi i do 3.000 eura, dok hostese i spremačice mjesečno primaju oko 1.000 eura. Uz plaću, većina sezonskih radnika dobiva i besplatan smještaj i hranu.

Rad u Hrvatskoj nije lak. Sezona traje obično od 4 do 6 mjeseci, a radni dani su dugi, s malo slobodnog vremena. Radnici moraju biti spremni na fizički zahtjevan rad i rad pod stresom.

Jedan od sezonaca u Hrvatskoj je Stanimir, koji već drugu godinu zaredom dolazi na sezonski rad u Rogoznici. Po profesiji je kuhar i uživa u svom poslu i kontaktu koji ostvaruje s ljudima, zbog čega mu se ideja o radu na otvorenom u jednom od restorana na samoj plaži odmah dopala.

U razgovoru za srbijanske medije kaže da njegov dan na moru počinje rano ujutro. "Ekipa je stvarno super, tako da mi je lijepo kad dođem na posao. Komunikacija s gostima je odlična, naročito zato što radim na otvorenom pa su svi tu i gledaju dok radim. To je veliki plus i doživljaj više, vole moju hranu. Stvarno je poseban osjećaj kada vidim goste koji su dolazili prošle godine da se vraćaju sada i pozdravljaju sa mnom," priča Stanimir.

Kako kaže, rad jest naporniji u odnosu na Beograd, ali ne osjeća pritisak, iako mu njegove obaveze ne pružaju mnogo slobodnog vremena. "Budući da roštilj čini 80 posto narudžbi, u mom dijelu ima doista dosta posla, pa sam tu non-stop - od 12 sati do 00. Za ostale zaposlene vrijedi dvokratno radno vrijeme. Sada sam se već i naviknuo, ali je u početku bilo teško, pogotovo bez slobodnog dana, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije