Šešelj, Vučić, Beli...: Građani Srbije danas biraju novog predsjednika

Radiosarajevo.ba
Šešelj, Vučić, Beli...: Građani Srbije danas biraju novog predsjednika
Danas od 7 sati građani Srbije izaći će na izbore kako bi izabrali svog novog predsjednika, koji će njihovu državu voditi u narednih pet godina.

Ovi izbori koji su raspisani prije mjesec dana sa sobom su nosili brojne kontroverze, a u fokusu ovogodišnje kampanje bila su dvojica kandidata: Aleksandar Vučić, aktuelni premijer Srbije i Ljubiša Preletačević Beli, imaginarni lik koji je veliku slavu stekao na prošlim izborima.

Pored njih dvojice, kandidiralo se još devet kandidata koji će se ove godine boriti za mjesto predsjednika, a među njima se također nalaze neka zanimljiva imena, kao što je ono Vojislava Šešelja, lidera Sprske radikalne stranke.

Sami izbori trajat će od 7 do 20 sati, kada će se sva birališta u Srbiji zatvoriti i nakon čega će biti prekinuta izborna šutnja, te nakon čega bismo, ukoliko jedan kandidat osvoji više od polovine glasova, trebali saznati ime novog predsjednika Srbije.

Ukoliko se ne dogodi ovaj scenario, u Srbiji će biti raspisan i drugi krug izbora, u kojem će učestvovati kandidati sa najviše glasova iz prvog kruga.

Apsolutni lider na ovim izborima, prema prognozama većine političkih analitičara u Srbiji jeste Aleksandar Vučić. Iako je često predmet podsmijeha javnosti, on je obnašajući premijersku funkciju stekao veliko povjerenje naroda, zbog čega se očekuje njegova apsolutna pobjeda.

Tako pokazuju i brojne ankete, u kojima stoji da bi Vučić mogao osvojiti nevjerovatnih 56,2 posto glasova birača, dok je drugoplasiranom prema ovim anketama Ljubiši Preletačeviću Belom pripalo tek 9,5 posto glasova, što dovoljno govori o tome koliku prednost ima Vučić nad ostalim kandidatima, prenosi Mondo.

Ipak, volja naroda na izborima tek treba da se pokaže, stoga ostaje da vidimo šta će donijeti predsjednički izbori u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije