Šešelj se prije 15 godina predao Tribunalu: Jedva sam čekao da odem u Haag

Radiosarajevo.ba
Šešelj se prije 15 godina predao Tribunalu: Jedva sam čekao da odem u Haag
Foto: EPA-EFE / Vojislav Šešelj
Lider SRS-a Vojislav Šešelj, koji se prije tačno 15 godina predao Haškom tribunalu, rekao je da je "jedva čekao da tamo ode" i da bi bio nesretan da ga nisu optužili, istakavši da svoju pobjedu u tom sudu doživljava kao veliku satisfakciju.

"Prošlo je 15 godina... Kao da je juče bilo. Jedva sam čekao da odem u Hag. Želio sam to i bio bih duboko nesretan čovjek da me nisu optužili. Smatrao bih da moja uloga u ovom ratu nije uopšte bila značajna. A što je najvažnije, bio sam apsolutno ubijeđen da ću ih pobijediti", rekao je Šešelj u jutarnjem programu televizije Pink.

Kada je, kaže, svjedočio u procesu protiv Slobodana Miloševića, bivši predsjednik SRJ je bio veoma zadovoljan njegovim svjedočenjem, "koje je poslužilo da se u paramparčad razbije njegova optužnica, prije svega optužba za veliku Srbiju".

"Šta su oni smatrali pod tom velikom Srbijom, to je nevjerovatno, ali ja sam lijepo rekao - ja sam ideolog velike Srbije i objasnio im šta je ideologija velike Srbije. I optužbe za ideologiju i projekat velike Srbije otpali su i u mojoj optužnici", rekao je Šešelj.

Haški tribunal, podsjećamo, pustio je Vojislava Šešelja 2014. godine na privremenu slobodu jer mu se tada navodno dramatično pogoršalo zdravstveno stanje i u Haagu su htjeli izbjeći mogućnost da Šešelj umre u zatvoru.

Njegovo suđenje nikada nije okončano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije