Šeki Radončić o pobjedi Vučića: 'Srbija je teško bolesna – od velikosrpskog ludila i srpskog sveta'

5
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić o pobjedi Vučića: 'Srbija je teško bolesna – od velikosrpskog ludila i srpskog sveta'
Foto: Standard / Šeki Radončić

Pobjeda Aleksandra Vučića i njegovih naprednjaka nesporno će donijeti novu, dugu i tešku, glavobolju i nesanicu Srbiji, baš kao i njenim susjedima Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Kosovu, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba ugledni crnogorski novinar i publicista Šeki Radončić.

Podsjetimo, Republička izborna komisija (RIK) Srbije još broji glasove, ali nakon obrađenih gotovo 8.000 biračkih mjesta, Srpska napredna stranka, sa 46,83 posto dobijenih glasova u Narodnoj skupštini, osvojila je više od polovice mandata i time apsolutnu većinu.

Politička metastaza

Na drugom mjestu, sa 24,3 posto glasova, nalazi se opoziciona koalicija “Srbija protiv nasilja”, a izborni prag su prešli i Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića te koalicija “Nada” i lista Branimira Nestorovića. Kako prenosi Al Jazeera Balkans, i dok SNS proglašava pobjedu na svim nivoima, opoziciona “Srbija protiv nasilja” traži poništavanje izbora i ne prihvata rezultate.

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

„Nažalost, i rezultati ovih izbora, i sve što se oko njih događalo i događa, pokazuju da se srpsko društvo nalazi u političkoj metastazi i da će mnogo vode proteći dok se teško bolesna Srbija ne izliječi. Prije svega od svog velikosrpskog ludila, iliti „srpkog sveta““, kaže Radončić. 

"Vuk na ovce pravo ima"

Na skupu su bili lider bh. entiteta RS, Milorad Dodik, njegov saveznik i ministar unutrašnjih poslova BiH Nenad Nešić, ali i Andrija Mandić, novi predsjednik Skupštine Crne Gore.

„Držeći se Njegoševog stiha „vuk na ovce pravo ima“, Aleksandru Vučiću su se u proslavi izborne pobjede pridružili predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić. Dvije namoćnije političke figure manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta i Crne Gore“, kaže Radončić.

No, primijetio je, gdje je viđenim gostima mjesto u „srpskom svetu“ demonstrirao je upravo Aleksandar Vučić: tako što su njegovi najbliži partijski saborci  izgurali Milorada Dodika u drugi red iza Aleksandra Velikog, i to na mjesto koje obično pripada tjelohraniteljima.

Na što Vučić nije imao primjedbe. A ni Veliki Baja iz Laktaša“, dodao je. 

Srbija ne može dalje od Vučića

Bolje nije prošao ni vojvoda Andrija Mandić.

„Zahvaljujući „predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku“ na pokazanoj podršci, Aleksandar Vučić je izostavio ime, prezime i funkciju Andriji Mandiću, dok je zahvaljivao na podršci „braći iz Crne Gore“, što je u najmanju ruku vrlo nepristojno i ponižavajuće za aktulenog predsjednika Skupštine Crne Gore i trenutno najsnažniju političku ličnost u Crnoj Gori. I za samu Crnu Goru“.  

Zaključujući Radončić kaže kako izborni trijumf Aleksandra Vučića pokazuje da jučerašnja i današnja Srbija ne može dalje od sebe i Vučića

"No, vjerovatno ništa bolje ne bi bilo ni da je pobijedila  opozicija u Srbiji. Jer svi oni, manje -više, hodaju stazama velike Srbije iliti srpskog sveta koji gubitak već izgubljenog Kosova pokušavaju kompezirati „ujedinjenjem“ Republike Srpske i Crne Gore sa „maticom Srbijom“. 

 A gdje bi im bilo mjesto zorno su pokazale pozicije njihovih predstavnika na proslavi izborne pobjede Aleksandra Vučića“, smatra Šeki Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije