Šahman: Dobili smo ponudu opozicije, no Bošnjaci neće odustati od EU i NATO-a

Faruk Vele
Šahman: Dobili smo ponudu opozicije, no Bošnjaci neće odustati od EU i NATO-a
Foto: Privatni album / Sead Šahman

Za razliku od njihovih dugogodišnjih partnera u vlasti u Crnoj Gori, Bošnjačka stranka (BS) je na jučer održanim parlamentarnim izborima u toj susjednoj zemlji bitno popravila svoj rezultat. 

U odnosu na ranija dva, u novom sazivu Skupštine Crne Gore BS će sada imati tri mandata. Ukupan skor glasova povećali su sa 12.000 na 16.000 glasova.  

Međutim, bitno slabijim rezultatom Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića, koja je osvojila 30 u odnosu na ranijih 36 mandata, situacija u Crnoj Gori se bitno komplicira. U svim aspektima.

Uloga SPC-a 

"To je rezultat onog što se dešavalo u posljednjih pola godine. Uzrok tome vidimo u Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je donesen koncem 2019. godine. Nakon toga su krenule masovne litije i molebani u organizaciji Srpske pravoslavne crkve (SPC). To je ona dio DPS-a koji je bio blizak pravoslavlju i SPC. To je jedan od razloga zašto je DPS pao sa 36 na 30 poslaničkih mjesta. Očekujemo da do kraja dana, sutra, budu poznati konačni rezultati, kada će se moći temeljnice govoriti o svemu", govori za Radiosarajevo.ba funkcioner Bošnjačke stranke Sead Šahman.

Šahman je naglasio da Bošnjačka stranka još uvijek nije zauzela službeni stav u pogledu novonastale političke situacije u Crnoj Gori, te da su stavovi koje iznosi njegovi osobni.

Prema njegovim riječima, Bošnjačka stranka napravila dobar rezultat, te povećala svoje glasačko tijelo. 

"To je ono što ulijeva optimizam da je Bošnjačka stranka uradila dabar posao i dobar zadatak", kaže Šahman. 

Šahman kaže da sada slijede iscrpljujući razgovori o formiranju vlasti što neće biti tako brz proces. 

"Neće biti lako formirati vlast. Opozicija je vrlo heterogena, upakovana u nekoliko ambalaža. Ona je disperzovana i ideološki različita. To može biti smetanja za olako formiranje vlasti. Članovi opozicije cijene i baštine različite vrijednosti, tako da nisam siguran da će ti pregovori ići tako lako. Očekuje nas vruća jesen", rekao je sagovornik portala Radiosarajevo.ba. 

Ponude Bošnjacima 

Bošnjačka stranka je proteklih godina bila dio vlasti, a njezini funkckioneri su se nalazili na istaknutim dužnostima. Kakva je situacija sada? 

On je potvrdio da su dobili ponudu lidera aktuelne opozicije Zdravka Krivokapića i Alekse Bečića dobili ponudu da kao i ostale stranke nacionalnih manjina budu dio vlasti. 

"Oni su uputili poruku saradnje manjinama, smatrajući da partije nacionalnih manjina uvijek trebaju biti u vlasti kao bi rješavali goruća pitanja", istakao je Šahman. 

Međutim, imajući u vidu da je prosrpski dio opozicije otvoreno zastupao politike protiv NATO-a, za saradnju sa srpskim vlastima i Ruskom Federacijom, Bošnjačka stranka nije spremna na takvu vrstu trulih kompromisa. 

"Mi ostajemo privrženi vrijednostima NATO-a i Evropske unije", kazao je Šahman. 

Sead Šahman - undefined

Foto: Privatni album: Sead Šahman

Ukoliko na vlast dođe prosrpska opozicija, Šahman smatra da bi Crna Gora krenula nekim drugim puem. 

"Crna Gora je članica NATO-a. To je građanima ulijevalo sigurnost, imamo i porast investicija uslijed toga. Ukoliko odleđene političke strukture koje su tronuto opozicija dođu na vlast, siguran sam da se takav kurs ne bi zadržao. Oni propagiraju anti-NATO Crnu Goru, blisku saradnju sa srpskim vlastima, Ruskom Federacijom. Ključ je u rukama koalicije Crno na bijelo koja ima četiri mandata. Ona bi moglo da odredi dalju sudbinu i spoljnopolitički kurs Crne Gore", poručuje Šahman. 

Koaliciju Crno na bijelo i pokret URA (Ujedinejna Reformska Akcija) predvodi Albanac Dritan Abazović, bivši student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Za razliku od većeg djela prosrpske opozicije, Crno na bijelo je proeuropska i pro-NATO opcija, a pokret URA dio grupacije "zelenih", koji su im dali podršku. 

Kome je bliži Abazović? 

Kako takvi mnogo su bliži DPS-u, ali je Abazović poznat kao otvoreni protivnik Mila Đukanovića. Sinoć je poručio da je u Crnoj Gori "pobijeđena mafija". Međutim, u politici ništa ne treba isključiti. 

Na pitanje je li moguće da bude formirana tzv. ekspertska vlada za što se zalagao upravo Abazović, Šahman ističe. 

"Koalicija Crno na bijelo se za to zalagala i tokom kampanje. Oni su smatrali da eksperti, a ne političari treba da vode buduću vladu. Vidjet ćemo kolika je njihova snaga da to izdejstvuju sa četiri mandata u parlamentu. Ako se Abazović opredijeli za tu varijantu, morat će da traži podršku Demokratskog fronta i koalicije Mir je naša nacija.  Nisam siguran da bi oni, s druge strane, žrtvovali svojih 27 mandata, a da ne budu njihovi politički predstavnici u toj vladi. Pregovori će biti dugi i mučni. Posebno uslijed ove situacije sa COVID-om, slabijom turističkom sezonom i ekonomskim posljedicama pandemije koje se osjete i u Crnoj Gori", zaključio je Šahman. 

Na koncu, Šahman je  apelirao na predstavnike Evropske unije, odnosno međunarodne zajednice da budu posrednici u ovoj situaciji u Crnoj gori i da pomognu u rješavanju političkih problema kojih će biti. 

Hrvati mogu napraviti promjene

U pogledu moguće kombinatorike, Šahman naglašava mogućnost da se ponovi proces glasanja u nekim sredinama, te da se hrvatska nacionalna zajednica, koja se podijelila, dobije jedan mandat, što bi bino promijenilo trenutku situaciju. 

"Jedan mandat odlučujući. Vidjećemo kakva će situacija", ističe on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije