SDA Hrvatska: Bošnjaci nisu htjeli islamsku državu ni kada im je nuđena

Radiosarajevo.ba
SDA Hrvatska: Bošnjaci nisu htjeli islamsku državu ni kada im je nuđena

Nakon što je u novom broju Globusa iznesena opsežna analiza Mirjane Kasapović i Ive Lučića o najnovijim tenzijama u Bosni i Hercegovini, vezanim uz pitanje izbornoga zakona u kojoj člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića dovode u vezu s osnivanjem vojske, koja se, prema njihovima navodima, priprema za novi rat, reagirali su iz Stranke demoratske akcije (SDA) Hrvatske.

Kako se navodi u saopćenju SDA Hrvatske, u novom broju Globusa Mirjana Kasapović i Ivo Lučić ponovo svojim pisanjem stvaraju antibošnjačku atmosferu i pridonose podizanju tenzija između Hrvata i Bošnjaka.

"Naime, profesorica FPZG-a, uspoređuje prijedloge Bakira Izetbegovića za uređenje Izbornog zakona u BiH s nigerijskim eksperimentom (!?) dok Lučić pomalo paradoksalno i s krajnjim naporima u dokazivanju pokušava prikazati kako se Bošnjaci spremaju za rat pa osnivaju i
kampove za obuku. Poznavajući političku situaciju i prilike u BiH, očito je kako se ovakvim pisanjem nastoji potkopati pozicija Bošnjaka u očima međunarodne zajednice, koja će prema
svemu sudeći imati jednu od ključnih uloga u donošenju novog Izbornog zakona BiH.

U tom smjeru išle su i izjave Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koji građanski model BiH ustvari naziva islamskom republikom, te koji u Bruxellesu pokušava progurati tezu o želji Bošnjaka o stvaranju islamske države. Bošnjaci nisu htjeli islamsku državu ni kada im je ona nuđena i nametana pa sigurno to ne žele ni sada. Promatrajući tekst Ive Lučića, može se uočiti sva nelogičnost i nemoć argumenata kojima se Bošnjaci pokušavaju prikazati kao narod spreman na rat.

Prije svega, smiješno je djecu koja niti za deset godina neće biti vojno sposobna nazivati vojnicima i govoriti da su na vojnoj obuci. Prema tom modelu, svako igralište i park vrve 'vojnicima koji se spremaju za rat'. Moramo ipak priznati da je dr. Lučić brzo zaboravio na 10.000 radikaliziranih osoba koji je isfabriciran u radionicama po receptu KOS-a i u istom stilu nastavlja dalje proizvoditi neistine. Nadalje, Lučić pokušava prikazati kako su Bošnjaci ti koji su na Balkanu uvijek počinjali sukobe pa pokušava izvući bitke iz doba Osmanskog carstva i prikazati ih kao borbe Bošnjaka usmjerene protiv drugih. U tome ide toliko daleko pa čak spominje i genocid. Čudi nas da povjesničar Lučić nije otkrio podatak da su Bošnjaci kao lojalni građani –europejci skupa sa Hrvatima vojevali u sklopu Austrougarske monarhije.

Sve ovo postaje zabrinjavajuće da takav obavještajac kao što je Lučić ne vidi da su praktički na granici s RH otkrivene srpske paravojne formacije, naoružane do zuba, što dokazuju slike
i snimke sa interneta ali i izjave svjedoka i učesnika, koje obučavaju ruski obavještajci, a što očito njega ne zabrinjava jer valjda zna u koje svrhe će to služiti..

Da stvar bude gora, 'Srbska čast' radi na formiranju paravojske u Srpskoj, a dr. Lučića brine kako da pažnju javnosti usmjeri na druge stvari pa makar za to upotrijebio i djecu. Lučić se pridružuje onima koji u zadnje vrijeme nastoje destabilizirati bošnjačku političku elitu posebno se fokusirajući na predsjednika Stranke Demokratske Akcije Bakira Izetbegovića, koji je jasno rekao da ne dolazi u pitanje odlučnost da se brani integritet i demokratski poredak BiH, dakle pod svim uvjetima, kako bi ostala cjelovita i demokratska BiH.

Društvo se mora graditi na toleranciji i uvažavanju suprotnih stavova, s toga SDAH osuđuje bilo koji oblik javnog djelovanja koji pridonosi rastu tenzija i širenju netrpeljivosti. Izborni zakon BiH mora biti riješen dijalogom i konstruktivnom suradnjom unutar BH. Pokušaji da se potkopa bilo čija pozicija blaćenjem neće rezultirati dogovorom, već će uzrokovati suprotan efekt i dodatno udaljiti i razdijeliti hrvatske i bošnjačke aktere koji moraju donijeti odluku", navodi se u saopćenju SDA Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije