Sava na Rugvici, Mura i Drava rastu: Vrhunac se očekuje tokom noći i jutra

0
Radiosarajevo.ba
Sava na Rugvici, Mura i Drava rastu: Vrhunac se očekuje tokom noći i jutra
Foto: Anadolija / Poplave u Hrvatskoj

Nastavlja se borba s poplavama u Hrvatskoj.

Na Savi, Dravi i Muri je vanredno stanje.

Voditeljica Službe u sektoru za hidrologiju DHMZ Tatjana Vujnović izrazila je nadu da će se od utorka, sa stabilizacijom vremenskih prilika, stabilizirati i prilike na nabujalim rijekama, javljaju hrvatski mediji.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

"Sa stabilizacijom vremena u ovom dijelu Europe, koje nastupa od utorka, nadamo se stabilnom, ljetnom vremenu, nakon čega će i sve te silne vode morati teći i oteći će“, rekla je Vujnović.

Naglasila je kako su Drava i Mura počele opadati u Austriji, no da bi opale i u Hrvatskoj, njihov nivo mora pasti i u Sloveniji.

Potvrdila je kako je Sava u gornjem dijelu počela opadati već u subotu, te da vodeni val po toj rijeci seli nizvodnu. Trenutno je vrh vala u Rugvici i Prevlaci, selit će se dolje i to će trajati danima jer je Sava u tom dijelu spora, objasnila je.

Tragedija u Austriji: Nakon nevremena isplivalo beživotno tijelo

Tragedija u Austriji: Nakon nevremena isplivalo beživotno tijelo

Osim Rugvice, vanredno stanje uvedeno je i na Ustavi Prevlaka te na postaji Sava Dubrovčak. Vodostaji na tim mjestima porasli su za po par centimetara u zadnjih sat vremena, javlja Hina.

Vatrogasci i volonteri osiguravaju nasipe.

Oni su proveli još jednu besanu noć, a najkritičnije je u Murskom Središću. Problemi su i u Svetom Marinu na Muri gdje žurne službe pokušavaju zaustaviti dotok vode u kuće budući da je Mura ponovo dostigla rekordan vodostaj, a Drava je imala veliki dotok vode iz Slovenije i Austrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije