Šarović i Ljajić : Robna razmjena BiH i Srbije da dosegne 2 milijarde eura

AA
Šarović i Ljajić : Robna razmjena BiH i Srbije da dosegne 2 milijarde eura

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem o daljem unaprijeđenju ekonomsko-trgovinske saradnje dvije zemlje.

Ministri su ocijenili da je cilj da robna razmena dostigne dvije milijarde eura u 2018. godini, javlja Anadolu Agency.

Kako se navodi u saopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, u 2017. godini ostvarena je rekordna robna razmjena dvije zemlje u iznosu od 1,72 milijarde eura, od čega je izvoz Srbije u Bosnu i Hercegovinu iznosio 1,21 milijarde eura, dok je iz Bosne i Hercegovine u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona eura.

Ljajić i Šarović su saglasni da je preduslov za dostizanja robne razmene od dvije milijardi eura dalje ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.

Na sastanku je konstatovano da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri mjeseca zasjedati zajednička komisija

Prva sjednica komisije biće održana krajem ovog meseca, saopšteno je nakon sastanka.

Ljajić i Šarović su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obe zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i Bosna i Hercegovina jedine dvije zemlje u ovom dijelu Evope koje imaju bezvizni režim sa Kinom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije