Šansa za posao: Hrvatski ugostitelji s Jadrana traže radnike, plaća 1000 eura

Radiosarajevo.ba
Šansa za posao: Hrvatski ugostitelji s Jadrana traže radnike, plaća 1000 eura
Hotelijeri i ugostitelji iz Dubrovnika još uvijek su u potrazi za radnom snagom premda je do početka turističke sezone ostalo manje od mjesec dana.

Prema riječima predsjednika Ceha ugostitelja Dubrovnik Ante Vlašića za Dubrovački vijesnik, dobro je da je Hrvatska proširila kvote i da se djelatnici mogu dovoditi iz drugih država.

"Ove je godine za turističko ugostiteljske djelatnosti za razliku od prethodnih predviđeno oko 4600 dozvola na nivou cijele države, a samo za ugostiteljske djelatnosti predviđena je mogućnost zapošljavanja 1400 radnika. U tu kvotu ne bi trebao upadati plan suradnje između Ministarstava rada Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koji bi trebali potpisati sporazum o slobodnoj razmjeni radne snage između ove dvije države. Ideja je tu, načelni dogovor je postignut, ali još nije potpisan sporazum. To bi se trebalo dogoditi tokom ovoga mjeseca, a to bi bitno olakšalo dovođenje radnika iz te zemlje", kazao je Vlašić za Dubrovački vijesnik.

Prema njihovom pisanju, brojni portali i društvene mreže posljednjih dana nude ponude za zapošljavanje u restoranima, kafićima i hotelima na hrvatskoj obali, a kao najniža plaća spominje se hiljadu eura.

U međuvremenu dubrovački ugostitelji snalaze se kako znaju i umiju, djelatnike traže na sve stane, a u maloj su prednosti jer je na ovom području najduža sezona, a za dobrog radnika je i velika šansa da dobije stalni posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije