Ruskinja u zatvoru u Splitu: ‘Ne izručujte me Ukrajini! Želi mi oduzeti djecu'

0
Radiosarajevo.ba
Ruskinja u zatvoru u Splitu: ‘Ne izručujte me Ukrajini! Želi mi oduzeti djecu'
Foto: Facebook / Daria Falk

Ako me Hrvatska izruči u Ukrajinu u ovoj situaciji, to je kao da šaljete Židova u koncentracijski logor.

Imala bih nepošteno suđenje i vjerojatno neprijateljski tretman jer bi me sigurno promatrali kao neprijatelja ukrajinskog naroda s obzirom na rat koji se tamo sad vodi - riječi su 35-godišnje modne dizajnerice Darije Falk, Ruskinje koja se već više od sto dana nalazi iza rešetaka istražnog zatvora na splitskim Bilicama, piše Slobodna Dalmacija.

Majka dvoje djece u dobi od pet i devet godina uhapšena je sredinom augusta ove godine na otoku Braču jer je za njom Ukrajina raspisala međunarodnu crvenu Interpolovu potjernicu zbog optužbi da je u Odesi krajem 2017. godine neovlašteno uzela, odnosno ukrala nekoliko šivaćih strojeva vrijednosti od oko 20.000 eura (40.000 KM).

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

Važna obavijest iz GRAS-a: Danas će doći do privremene obustave saobraćaja u Sarajevu

[related]470311[/related]

Sudija istrage Suda u Splitu odlučio je odrediti joj istražni zatvor i odobriti izručenje Ukrajini, a istog je stava bilo i tročlano sudačko vijeće koje je potvrdilo da postoje zakonske pretpostavke za njezino izručenje u Odesu.

Prema dokumentaciji koja je poslana na splitski sud nakon hapšenja, i to, kako se ističe, posebice iz “Obavijesti o sumnji” Istražnog odjela Policije u gradu Odesa te “Potvrde o dokazima u kaznenom postupku od 8. juna 2018.”, proizlazi da postoji osnovana sumnja da je u februaru 2017. godine Daria Falk, koja se tada prezivala Vdovitchenko, s namjerom protupravnog oduzimanja tuđe imovine i postupajući iz koristoljublja, zatražila od poznanika Verbetskija, s kojim je imala prijateljski odnos povjerenja, da joj na neko vrijeme pribavi opremu za šivanje kako bi organizirala i obavljala poslove iz područja proizvodnje i prodaje odjeće.

Kako stoji u obavijesti ukrajinskih vlasti, prema njihovu usmenom dogovoru svu opremu za šivanje i rad trebao je osigurati Verbetski u prostoru na adresi Tinista ulica 13 a u Odesi, koji je on privremeno besplatno iznajmio na nepoznato razdoblje.

Krajem maja 2018., Daria Falk je, stoji u dokumentima ukrajinske policije, “svjesna svojih kriminalnih namjera, u svrhu nezakonitog osobnog bogaćenja, uzela svu imovinu koju joj je Verbetski dao u prostorije i pobjegla, na koji način mu je uzrokovala materijalnu štetu u ukupnom iznosu od 699.647,13 ukrajinskih grivni (oko 40.000 KM), čime je počinila kazneno djelo otuđenja imovine zlouporabom povjerenja (prijevara) počinjeno u posebno velikim razmjerima”.

Zahvaljujući Darijinu ocu Sergeju Sukhovatovu, 63-godišnjem penzioneru iz Moskve, koji se sa svojom kćeri preko videopoziva često čuje otkako je ona u splitskom zatvoru, novinari su uspjeli doći do njenih razmišljanja o cijeloj ovoj, za nju vrlo stresnoj situaciji.

"Moj, sada bivši suprug, koji je Ukrajinac, bavio se prijevozom robe u riječnom i morskom prometu u Odesi. Kada sam zatrudnjela s drugim djetetom, kćerkicom rođenom 19. maja 2017. godine, otvorili smo kompaniju za šivanje odjeće. To je bio naš zajednički porodični posao koji smo finansirali našim novcem.

Bili smo bogata i dobrostojeća porodica s razvijenim poslom u Rusiji, Austriji i Ukrajini, a onda je, u maju 2018. godine, kada je naša kći imala 11 mjeseci, moj suprug nasrnuo na mene i pretukao me. Tada sam protiv njega podnijela kaznenu prijavu i kasnije je pravomoćno osuđen za porodično nasilje (odlukom suda u Beču od 20. augustu 2018. godine zbog nanošenja teške tjelesne ozljede - op.a.).

Nakon što sam ga prijavila za nasilje, on je protiv mene pokrenuo priču o krađi nekih strojeva za šivanje. Sve je to napravio kako bi me uplašio i zaprijetio mi da će mi uzeti djecu", pojašnjava pritvorena Ruskinja, dodajući kako joj je bivši suprug, nakon što ga je prijavila za porodično nasilje, prijetio govoreći da će je ubiti u Odesi i da je to lakše nego da plaća alimentaciju za djecu u Austriji. Kaže kako su se, nakon deset godina braka, razveli 2019. godine i sudski su dobili podijeljeno skrbništvo nad djecom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije