Interpol uhapsio 1.333 krijumčara droge u tajnoj operaciji u 22 zemlje

1
Radiosarajevo.ba
Interpol uhapsio 1.333 krijumčara droge u tajnoj operaciji u 22 zemlje
Foto: MUP TK / Velika akcija - pronađena droga, novac...

U međunarodnoj operaciji pod vođstvom Interpola uhapšeno je 1.333 osumnjičene osobe i zaplenjeno tone nedozvoljenih materija vrijednih 717 miliona dolara, saopštila je 22. septembra Internacionalna Policijska Organizacija(International Criminal Police Organisation – Interpol).

Kako se navodi na sajtu te organizacije sa sjedištem u Lionu u Francuskoj, u tajnoj policijskoj akciji protiv trgovine drogom u 22 zemlje zaplenjeno je 35,5 tona narkotika i 291 tona hemikalija za proizvodnju ilegalnih supstanci.

Operacija nazvana Lajonfiš (Lionfish) od 23. juna do 31. jula bila je usmjerena na trgovinu drogama vazdušnim, kopnenim i pomorskim rutama.

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

BHmeteo objavio prognozu: Pročitajte kakvo nas vrijeme očekuje za prvomajske praznike

Velika akcija: Sarajevska policija zadala udarac narko mafiji

Velika akcija: Sarajevska policija zadala udarac narko mafiji

Uhapšeni članovi narko-mafije tokom ove akcije su pripadnici 25 nacionalnosti, precizirao je Interpol.

Dodaje se da su tokom petonedeljne operacije vlasti u više od 20 država otkrile 1,8 tona ketamina, 683 kilograma metamfetamina i 581 kilogram kaptagona. Također je zaplijenjeno 20,2 tone kokaina, 11,7 tona kanabisa, 158 kilograma heroina, 65.100 tableta i 48 kilograma tramadola, 9,5 miliona tableta pseudoefedrina koje se koriste za proizvodnju metamfetamina i desetine komada vatrenog oružja i eksploziva, piše RSE.

Interpol je objavio da je tajna super-laboratorija kapaciteta proizvodnje hiljada kilograma ketamina otkrivena i demontirana u Kambodži. Navodi se da je tamošnja policija uhapsila osobu traženu zbog navodnog transnacionalnog krijumčarenja droge.

U okviru operacije Lajonfiš pod vođstvom Interpola vlasti Indije napravile su najveću pojedinačnu zaplijenu heroina kada je u luci Mundra otkriveno 75,3 kg droge.

Interpol je saopštio da je u ovoj akciji registrovan porast proizvodnje i prodaje sintetičkih droga kao što su metamfetamin, kaptagon i ketamin.

“Zaplijenjene prekursorske hemikalije posebno su vrijedne za kriminalne organizacije jer im omogućavaju da proizvode beskrajne količine sintetičkih droga sa veoma visokim profitom”, dodala je svjetska policijska organizacija.

Po zaključku Interpola, za krijumčarenje narkotika najčešće se koriste kontejnerski pomorski teret, avio kuriri, ekspresna pošta, komercijalna vozila, brza plovila i mali avioni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije