Srbija / RTS: Migranti pohrlili u Sandžak, mnogi dobivaju posao i boravak

19. 12. 2017. u 13:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 39

U Srbiji trenutno boravi više od 5.000 tražilaca azila. Za većinu, Srbiju je samo tranzitna zemlja, U Sjenici (Sandžak) raste broj onih koji bi da ostanu i nađu posao, prenosi RTS.

Numan Šekur je sa diplomom inženjera radio u auto radionici poznate Japanske marke u Pakistanu. U Sjenici je gotovo dvije godine. Od skora i kao radnik automehaničarske radnje u toj varoši.

“Došao sam kod majstora i rekao da sam automehaničar. Rekao sam da me proveri i da želim da radim. Majstor se složio i od tada radim ovde”, kaže  Numan Šakur, tražilac azila.

Numan nije jedini koji je odlučio da ostane u Sjenici. Ismail Hadžar je dobio dokumenta da ide dalje ali se vratio sa Horgoša.

Šekil Islam radi u centru za prihvat već godinu dana. Prije odlaska iz Pakistana, radio je kao građevinac u Dubaiju. Uprkos činjenici da se u Sjenici mjesečno smijenjivalo i po 250 tražilaca azila, problemi sa mještanima nisu zabilježeni.

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA