Romi u Karlovcu državljanina BiH držali kao roba: Tukli ga čekićem, rezali mu uši

Radiosarajevo.ba
Romi u Karlovcu državljanina BiH držali kao roba: Tukli ga čekićem, rezali mu uši
Pravi šok zavladao je u Karlovcu, kada je hrvatska policija otkrila da je romska porodica Velić na svom imanju kao roba godinu i pol dana držala Rasima Ćufurovića iz Velike Kladuše.

Kako je ovih dana otkriveno, Petar Velić i njegova tri sina Dražen, Ivan i Igor godinu i pol dana ponižavali su, tukli i iživljavali se nad Rasimom, koji se od pretrpljenih povreda oporavlja u Općoj bolnici Karlovac, prenosi Jutarnji list.

Vladimir Bauer, zamjenik direktora Opće bolnice Karlovac istaknuo je kako se Ćufurović oporavlja od teške iscrpljenosti, pothranjenosti, ali i povreda nastalih dugogodišnjim zlostavljanjem.

"Tukao bi ga ko je stigao bez milosti. On bi odlazio od njih, ali bi se uvijek vraćao. Ko zna jesu li mu prijetili ili samo nije imao kamo otići, pa bi opet dolazio kod njih, ali nikada nije prošao bez batina", svjedoče susjedi Velić.

Ćufurović je pronađen nakon što su ga njegovi zlostavljači istukli do te mjere da su pomislili da je mrtav, pa su ga odvezli dalje od kuće i bacili u jarak. Na svu sreću, Ćufurović je skupio snage i ispuzao, nakon čega ga je pronašla druga romska porodica, koja ga je prebacila u bolnicu gdje boravi već sedam dana.

Njegovi zlostavljači osumnjičeni su za kazneno djelo trgovanja ljudima, ali i svi redom negiraju optužbe. U zatvoru su samo prenoćili, a do daljnjeg se ne smiju približavati svojoj žrtvi niti s njom kontaktirati. Nikako im ne ide u prilog njegov iskaz, kao ni svjedočenje troje susjeda koji su policiji ispričali detalje njegove muke.

Pojedini susjedi pričaju kako su Velići roba Rasima držali ponekad zavezanog u sjeniku te da su ga, osim izbijanjem zubiju i lomljenjem noktiju čekićem, kažnjavali zarezivanjem ušiju.

Rasim je jedan od desetoro braće i sestara koji su porijeklo vuku iz Velike Kladuše u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije