Roditelji presretni: Mila se vratila kući nakon uspješnog liječenja u SAD-u

Radiosarajevo.ba
Roditelji presretni: Mila se vratila kući nakon uspješnog liječenja u SAD-u
Foto: Privatni album / Mila Rončević

Nakon uspješnog liječenja u Children's Hospital of Philadelphia u SAD-u, Mila Rončević vratila se sa svojim roditeljima u Rijeku. Potvrdio je to Milin otac Marin Rončević.

"Ona je sada dobro, liječenje je prošlo uspješno, ali ona je i dalje pet godina u visokom riziku", rekao je Marin Rončević, dodavši da oni sada kreću od nule.

Milu, koja boluje od leukemije, u SAD-u je liječio tim onkologa na čelu s profesorom Richardom Aplencom, a za njezino liječenje prikupljeno je više od 37 miliona kuna (oko 10 miliona KM). Rončevići su višak novca prebacili u fondaciju koju su osnovali kako bi pomogli djeci kojoj su potrebna sredstva za skupa liječenja u inozemstvu, nedostupna u Hrvatskoj. Porodica Rončević otišla je u SAD s Milom početkom aprila prošle godine, nakon što se cijela Hrvatska digla na noge kako bi se prikupila sredstva za liječenje dvogodišnje djevojčice.

Prošli mjesec, najavljujući povratak u Hrvatsku, Milin otac je rekao da je ona još u posttransplantacijskoj fazi, ali imunorekonstruirana i bez GVHD-a (zdrave stanice primatelja ne napadaju stanice donora), znači bez ozbiljnijih posljedica.

Odlasku u SAD, u jednu od najboljih svjetskih klinika za liječenje leukemije kod djece, prethodila je godina borbe s rijetkim oblikom te bolesti koja se Mili vratila u februaru 2019. Milini roditelji procijenili su da su iscrpljene sve mogućnosti njenog liječenja u Hrvatskoj te su krenuli u prikupljanje sredstava kojima bi se osigurao nastavak liječenja u Philadelphiji. Liječenje u Children's Hospital of Philadelphia koštalo je 2,3 miliona dolara.

"Mila je sjajno, odradila je vrlo uspješnu transplantaciju u novembru i potpuno se oporavila bez ikakvih komplikacija i posljedica, što je doslovno nevjerojatno. Zahvalni smo na tome, razumije svako tko je bio u sličnoj situaciji. Vraćamo se uskoro, nadamo se kroz mjesec dana, ako Bog da i ako letova bude", rekao je za Jutarnji list njezin tata Marin početkom jula.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije