Trogodišnja djevojčica koja je imala leukemiju preminula od posljedica COVID-19

Radiosarajevo.ba
Trogodišnja djevojčica koja je imala leukemiju preminula od posljedica COVID-19
Foto: ATV / KC Niš

Djevojčica stara tri godine iz Vranja, koja je bolovala od od akutne limfoblastne leukemije, preminula je 15. augusta u Kliničkom centru u Nišu usljed komplikacija izazvanim koronavirusom uprkos svim naporima multidisciplinarnog tima ljekara da joj spase život.

Prof. dr. Anđelka Slavković, pomoćnik generalnog direktora KC Niš za Dječje klinike i direktorica Klinike za dječju hirurgiju i ortopediju, kaže da je djevojčica bila na kućnom liječenju, a da je u KC Niš primljena 11. augusta, kada je testovima potvrđeno da je pozitivna.

"Djevojčica je primljena sa temperaturom. Svaki pacijent koji dođe u KC Niš prolazi prvo kroz sistem trijaže, obavezno se urade svi testovi, pa se onda ulazi u priču o liječenju. Testovi su pokazali da ima koronu. Ona je bila na kućnom liječenju i koronu je dobila van bonice. Nakon prijema, u početku je bila na kiseoničnoj potpori jer je u startu njeno stanje bilo teško. Onda se stanje pogoršalo i stavljena je na respirator. U njenom liječenju primijenjene su sve moguće terapijske mogućnosti i za leukemiju i za koronu, sve što je trenutno važeće u svijetu i što se primjenjuje, sve je uključeno i primijenjeno. Ljekari su učinili sve što je bilo moguće da joj pomognu", objašnjava prof. dr Slavković.

Prema njenim riječima, Klinički centar Niš je čak poslao kola i za plazmu ljudi koji su preležali koronu koja ima antitijela protiv korone. Ali, nažalost, djevojčica je preminula 15. augusta u jedan sat iza ponoći, prije nego što je stigla da primi plazmu, piše ATV.

"KC Niš je preduzeo sve moguće mjere da bi pomogao djevojčici. U liječenju djevojčice su učestvovali intenzivisti pedijatri, anestezolozi, onkolozi... Svi su preduzeli, sve moguće mjere, jer je bila u jako lošem općem stanju. Korona je sama po sebi komplikovana, naročito kada je na terenu imunokompromitovanog organizma kakva je situacija kod oboljelih od leukemije. Svuda gdje je stanje imunokompromitovano, korona je ta koja doprinosi težini tog stanja. Pitanje je i da je bila neka druga virusna infekcija kao što je gripa, kako bi se to odrazilo na njeno zdravstveno stanje i da li bi se organizam izborio", kaže prof. dr Slavković.

Načelnik odjeljenja dječje hematoonkologije prof. dr. Gordana Kostić kaže da se djevojčica liječila od novembra 2019. godine na odjeljenju hematoonkologije od akutne limfoblastne leukemije visokog rizika, ali da je ušla u remisiju i stabilnu fazu bolesti prije infekcije.

"Sada je bila već u trećoj fazi liječenja, još malo, pa da završi taj bolnički dio liječenja. U periodu kada se desila ta nesretna infekcija, ona je bila kod kuće. Mi imamo periode kada puštamo djecu kući, kada ne primaju terapiju. Ona je 5. augusta primila jedan lijek, a onda je 11. augusta došla sa znacima infekcije. Vjerovatno je infekcija doprinijela nepovoljnom kraju, a, s druge strane, leukemija je sigurno oslabila imunitet i samo liječenje", objašnjava prof. dr. Kostić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije