Općina u BiH novo žarište koronavirusa?

Radiosarajevo.ba
Općina u BiH novo žarište koronavirusa?
FOTO: Facebook / Srbac

Prema zvaničnom saopćenju Instituta za javno zdravstvo RS, za posljednja 24 sata u srbačkoj opštini evidentirano je šest osoba sa koronavirusom. Radi se o blažim simptomima bolesti, ali ima i onih sa visokom temperaturom.

Zabrinjava podatak da su od ovog virusa oboljele i dvije radnice Doma zdravlja Srbac, kao i četiri radnika jedne proizvodne firme u Srpcu.

Za proteklih šest dana u općini Srbac je koronavirus otkriven kod 26 osoba, što potvrđuje da je epidemiološka situacija u ovoj lokalnoj zajednici sve složenija. Za sada, na bolničkom liječenju nalazi se jedna osoba, a 31 osoba se nalazi u kućnoj izolaciji pod stalnim zdravstvenim nadzorom.

U Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja Srbac ulažu velike napore na utvrđivanju kontakata sa oboljelim jer se radi o većem broju osoba.

Istovremeno su nadležni općinski organi, kako je za BN rekao komandant Štaba za vanredne situacije i načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, preduzeli pojačanu kontrolu primjene zaštitnih mjera koje su u poslednje vrijeme kod gradjana vidno popustile naročito u nekim trgovinskim i ugostiteljskim objektima u ovom gradu.

On je demantovao priču da Dom zdravlja nema dovoljno testova, ali se uzorci uzimaju od građana koji osjećaju zdravstvene tegobe po uputi porodičnog ljekara.

Ako se tako nastavi, a prema trenutnoj ekspanziji virusa, Srbac bi mogao postati pravo žarište ove bolesti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije