Reis Srbije: Ni zlato ni srebro ne vrijede kao ramazanski sati i minute

Anadolija
Reis Srbije: Ni zlato ni srebro ne vrijede kao ramazanski sati i minute
Foto: AA / Reisul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović

Ramazan je izuzetna prilika da trajno naučimo kako čuvati vrijeme i kako čuvati sebe i porodicu svoju, poručio je danas reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović povodom nastupajućeg meseca ramazana.

U poruci povodom ramazana, čiji prvi dan posta počinje sutra, 6. maja, Nasufović je u Bajrakli džamiji u Beogradu kazao da su ramazanski dani i noći posebni, čiji se sati i minute nikakvim zlatom ni srebrom ne mogu vrednovati.

On je uputio molbu svim vjernicima pred nastupajući ramazan.

"Moja prva molba: čuvajte svoje vreme. Najveći neprijatelj svoje duše je onaj koji troši svoje vreme u besposlice, koji time, kako se obično kaže, ubija vreme, a suštinski ubija samog sebe. Čovek može sve izgubljeno nadoknaditi, osim vremena i porodice", rekao je.

Zbog toga je njegova druga molba: čuvajte sebe i porodice svoje.

"Upravo je ramazan izuzetna prilika da trajno naučimo kako čuvati vreme i kako čuvati sebe i porodicu svoju", dodao je.

Prema njegovim riječima, sretan je onaj koji se u ramazanu odazove Božanskom pozivu da u postu nađe mir sa sobom i sa svijetom, da nađe ljubav prema Bogu i prema čoveku.

"U nadi da će nam ramazan doneti zdravlje duši i telu, Božiju milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane ramazana. Ramazan šerif mubarek olsun", kazao je Nasufović.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu. 

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletul-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur'ana i Noć Bedra, istorijskog događaja koji je snažno usmjerio historiju islama.

Prvi teravih-namaz klanjat će se večeras, a prvi dan posta je 6. maj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije