Kako su izgledale COVID brojke danas na Balkanu

0
Radiosarajevo.ba
Kako su izgledale COVID brojke danas na Balkanu
Foto: EPA-EFE / Zagreb

Novozaraženi koronavirusom u zemljama regiona danima se broje u hiljadama. Stručnjaci apeluju na razum i solidarnost građana, a prije svega poštovanje mjera.

U Sloveniji, gdje je od jučer na snazi policijski sat, zabilježeno je rekordnih 1.663 novozaraženih osoba. Zbog pogoršane epidemiološke situacije stručnjaci zagovaraju "zaključavanje"., prenosi B92. 

Učestalost zaraze, koja pokazuje koliko je zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana, povećana je u Sloveniji na 484. Testirano je 6.215 ljudi, što znaci da je postotak pozitivnih 26,7.

Od danas u toj zemlji frizerski i kozmeticki saloni u tzv. crvenim regijama smiju primati samo jednu stranku odjednom, dostava hrane je moguća samo od 6 ujutro do 21 sat, a treninzi i utakmice dopušteni su samo za registrovane sportiste. 

Hrvatska je prešla broj od 1.500 novozaraženih, dok je 13 pacijenata umrlo u posljednja 24 sata. 

Samo u Zagrebu je više od 700 novozaraženih, što je apsolutni rekord. 

Ministar zdravlja Vili Beroš je apelovao na sve građane da se uozbilje i solidarišu da bi broj novozaraženih počeo da se smanjuje. 

Uvođenje strožih mjera nije u planu, a "zaključavanje" je posljednja opcija, ako baš bude neophodno, rekao je jučer premijer Andrej Plenković. 

Problem sa kojim se suočava Hrvatska u ovom trenutku je popunjenost bolničkih kapaciteta, pa je odlučeno da Hitna služba u zagrebačkoj bolnici Dubrava bude zatvorena i pretvorena u COVID bolnicu.  

Crna Gora je tokom jučerašnjeg presjeka epidemiološkog stanja imala 177 novozaraženih osoba. 

Ipak, Crna Gora je prva u regionu po broju oboljelih i hospitalizovanih, podatak je koji je jutros iznijela dr Marija Božović iz Instituta za javno zdravlje. Vodeća je i prema evropskim statistikama, javili su ranije podgorički mediji.

Za danas se u Srbiji još čekaju podaci, a jučer je u ovoj zemlji zabilježen rekord.

Pozitivno je bilo 512, a preminula je jedna osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije