Reakcije: "Beogradski režim ne odustaje od nove okupacije Crne Gore"

2
Radiosarajevo.ba
Reakcije: "Beogradski režim ne odustaje od nove okupacije Crne Gore"
PrtScr / Blokada kod Cetinja

Dramatične slike koje od jučer stižu iz Cetinja izazvale su reakcije i u Bosni i Hercegovini i regiji.

Naime, u Cetinjskom manastiru za danas u 8 sati je bilo planirano ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskoj Joanikija, čemu se protive građani, tražeći da se ta svečanost obavi van Cetinjskog manastira.

"Beogradski režim ne odustaje od nove okupacije Crne Gore. Ovaj put koriste SPC koja je postala instrument velikodržavnog hegemonizma", napisao je na Twitteru profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr Senadin Lavić.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Dešavanja u bh. susjedstvu komentirao je poznati advokat, novinar, bivši direktor magazina "BH. Dani", Senad Pećanin, inače porijeklom iz Crne Gore.

"Cetinje je evropska antifašistička prijestolnica", istakao je Pećanin.

Presjednica Helsinškog odbora za ljuska prava Srbije Sonja Biserko je komentirajući tenzije u Crnoj Gori oko ustoličenja mitropolita Joanikija istakla da nije slučajno to što se danas i ovih dana dešava u Crnoj Gori.

"Svima je jasno kakva je uloga Srpske pravoslavne crkve u smislu homogenizacije srpskog naroda bilo da se radilo o Hrvatskoj, Bosni, ili sada Crnoj Gori. Ovo ustoličenjem Joanikija nije problem samo po sebi, već je u stvari ta politizacija religije koja traje mjesecima, i popraćena eje svim propagandnim sredstvima u Srbiji, sa svim konotacijama kojima negiraju Crnu Gor kao državi, a Crnogorce kao narod. To je problem. Cijela ova ujdurma je pokušaj da se pokori Crna Gora nakon toliko godna", rekla je Biserko.

Podrška Crnogorcima stiže i iz Vojvodine.

"Danas se na Cetinju brane sloboda, čast i nezavisnost antifašističke i građanske i evropske Crne Gore. Puna podrška iz Vojvodi", napisao je Aleksandar Odžić, predsjednik Vojvođanske partije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije