Rastu napetosti na Kosovu: 200 policajaca ušlo u Sjevernu Mitrovicu

4
Radiosarajevo.ba
Rastu napetosti na Kosovu: 200 policajaca ušlo u Sjevernu Mitrovicu
Foto: Printscreen / Specijalci na Kosovu

Više od 200 naoružanih pripadnika kosovske policije u pratnji oklopnih vozila ušlo je večeras iz Južne Mitrovice u Sjevernu Mitrovicu, javlja Kosovo Online.

Reporter Kosova Online kaže da su se policajci rasporedili po gradu i blokirali cijelu Sjevernu Mitrovicu. Pripadnici kosovske policije bacili su i dvije šok bombe. Prema njihovim riječima, tu su kako bi osigurali sigurnost.

Građani Sjeverne Mitrovice okupljaju se na ulicama. Stanje je napeto, ali bez incidenata, piše portal.

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Ivica Puljić otkriva šta Vučić namjerava uraditi: Zanimljiv odgovor je dobio iz Amerike

Šta se dešava: Europska unija poslala dodatno pojačanje EULEX policiji na Kosovu

Šta se dešava: Europska unija poslala dodatno pojačanje EULEX policiji na Kosovu

Iako su se bile pojavile informacije da su specijalci ušli u Sjevernu Mitrovicu, iz Vlade Kosova demantovali su pisanja u srbijanskim medijima da su na sjeveru Kosova poslate specijalne policijske jedinice.

"Riječ je samo o policiji, ne o nekoj drugoj jedinici", izjavio je za RSE portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu.

Kosovska policija najavila je ranije da će idućih dana pojačati svoju prisutnost na sjeveru države. Kosovska policija navodi da su joj među glavnim ciljevima održavanje javnog reda i sigurnosti, zaštita života i imovine svih građana bez razlike, prenosi portal KoSSev.

U saopćenju navode da imaju kapacitet za upravljanje i kontrolu sigurnosne situacije i održavanje reda na cijelom Kosovu, kao i za poduzimanje radnji za provođenje zakona.

"Prioritet Policije Kosova je osiguranje sigurnosti za sve građane, pa će, procjenjujući situaciju i trenutna kretanja u sjevernim općinama, policija u narednim danima pojačati prisutnost policije na sjeveru”, dodaje se u saopćenju.

Najmanje dva incidenta praćena sirenama dogodila su se prekjučer u Zubinom Potoku i Sjevernoj Mitrovici, kada su novoimenovani članovi općinskih izbornih komisija pokušali u pratnji kosovske policije ući u službene prostorije. Srbi su ih u tome spriječili, piše KoSSev.

I dok je incident u Zubinom Potoku završen mirno, uz intervenciju policije, u Mitrovici su, prema službenim izvorima, bačene dvije eksplozivne naprave na prostorije komisije, od kojih je jedna eksplodirala, a druga je kasno sinoć uklonjena.

Beograd i Priština međusobno su se optuživali za nove incidente na sjeveru Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije