Raskol u SDP-u Hrvatske: Izbačen bivši predsjednik i šest partijskih drugova

0
Radiosarajevo.ba
Raskol u SDP-u Hrvatske: Izbačen bivši predsjednik i šest partijskih drugova
Foto: HRT / Peđa Grbin

Predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin nakon sjednice Predsjedništva ove stranke održao je u četvrtak navečer konferenciju za novinare.

"Već neko vrijeme priča o SDP-u svela se na priču o lošim odnosima i nefunkcioniranju Kluba zastupnika SDP-a u hrvatskom saboru. Više puta sam rekao da ta priča mora doći kraju i danas je ona došla kraju odlukama koje iako nisu bile lake, bile jasne. Predsjedništvao SDP-a donijelo je odluku da se sedam kolega i kolegica - Davor Bernardić, Renata Sabljar Dračevac, Romana Nikolić, Franko i Davorko Vidović, Vesna Nađ i Katica Glamuzina", isključi iz SDP-a, rekao je Grbin prenosi HRT.

"Razlozi za to su jasni. Kolege i kolegice nisu htjele poštovati odluke tijela stranke, ali ne samo to. Svojim brojnim javnim istupima i izjavama nanijeli su ogromnu štetu SDP-u", dodao je Grbin.

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Vozač autobusa u Njemačkoj pod istragom: U prevrtanju poginulo četvero ljudi, brojni povrijeđeni

Istaknuo je da je Predsjedništvo ove hrvatske stranke donijelo odluku o upozorenju za preostalih sedam članova koji su opstruirali provođenje odluka glavnog odbora, te odluku da se centralni Klub zastupnika u hrvatskom saboru rasformira.

"Sutra će se osnovati novi Klub zastupnika SDP-a kojeg će osnovati zastupnici u hrvatskom saboru koji nakon današnje sjednice ostaju u stranci. SDP će i dalje zastupati politike koje su u samoj srži SDP-a. Politike solidarnost, pravde i demokracije. Politike koje su u Hrvatskoj prijeko potrebne", rekao je predsjednik SDP-a iz Hrvatske.

Dodao je da SDP kao stranka nema sukoba, te da je sukob postojao samo kod pojedinaca "koji nisu htjeli prihvatiti da budu dio tima već su inzistirali na zaštiti svojih privatnih interesa".

 

Iako se protivio izbacivanju kolega, Domagoj Hajduković odlukom Predsjedništva nije izbačen, ali je tokom rasprave online objavio da se 'ponosno isključuje iz stranke', piše HRT.

Grbin je rekao kako vjerujem da za sve kolege i kolegice ima mjesta u SDP-u koji su članovi stranke u ovom trenutku, te da će kolega Hajduković sam odlučiti o svom političkom putu.

"Očekujem da će SDP iz ovoga izaći jači. Ovo je jedan proces koji je trajao dugo i bio ružan. U nekim trenucima previše je zamarao jedan dio hrvatske javnosti, a drugi dio previše zabavljao. Tome je došao kraj. SDP se neće baviti sam sa sobom, već onime što je bitno građanima ove zemlje, a to su politike i borba za bolje društvo, za društvo koje nema korupcije i u kojem su svi građani jednaki", zaključio je Grbin.

Novinarka HRT-a Tatjana Munižaba u centralnom Dnevniku ove hrvatske televizije rekla je kako Klub zastupnika SDP-a u Saboru od sutra (op. petka) broji 21 člana s tendencijom pada.

"Pitanje je koliko će od preostalih sedam koji nisu izbačeni, a stali su na stranu četiri već izbačenih saborskih zastupnika, ostati u stranci", navela je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije