Rasizam u Zagorju: Bivšem fudbaleru djeca rekla 'crnčuga', on nije ostao dužan

Radiosarajevo.ba
Rasizam u Zagorju: Bivšem fudbaleru djeca rekla 'crnčuga', on nije ostao dužan
FOTO: Arhiv / Ilustracija

Bivši tamnoputi fudbaler Addison (46), rođeni Zagrepčanin koji živi u Zagorju, proglašen je krivim za remećenje javnog reda i osuđen novčanom kaznom od 300 kuna (80 KM) jer je na djecu u školskom razredu vikao nakon što su mu kroz prozor dobacivali pogrdne riječi vezane uz njegovu boju kože.

Najglasniji učenik osmog razreda pak dobio je sudski ukor zbog takvog ponašanja, piše Podravski.hr.

Prekršajni sud ustanovio je kako je Addison lani “21. septembra u 12.25 sati u učionici osnovne škole narušavao javni red i mir na način da je vikao učenicima: Koji peder je to rekel, da mu j… majku u p…u”!

Ispitan je i učenik koji je rekao kako je tog dana “bio u učionici te je kroz prozor ugledao Addisona koji živi u susjedstvu škole i priznaje da mu je viknuo ‘ej crni’, ali bez namjere da ga diskriminira”.

"Htio sam ga pozdraviti, ali on se uvrijedio, ušao je u razred i počeo vikati ‘koji peder je to rekel, da mu j… majku u p…! Nisam mu se osobno ispričao, ali evo sada mu se ispričavam", rekao je učenik.

Njegov otac istaknuo je kako je on dobro dijete i nikad s njime nije imao odgojnih problema te “to što je izgovorio nije bilo u namjeri vrijeđanja, a s obzirom na njegovu dob je donekle za razumjeti”.

Addison je, s druge strane, naveo kako je tog dana bio ispred svoje kuće nasuprot zgrade škole i prao je bicikl.

"U više navrata čuo sam kako mi iz učionice djeca dovikuju ‘crni, crnčuga’. U početku nisam reagirao, ali kako to nije prestajalo, revoltiran takvim rasističkim ponašanjem otišao sam u razred i najprije mirno upitao ‘djeco, tko mi je vikao’. U razredu nije bilo nastavnika i oni su mi se počeli smijati, pa sam u tom času izgubio živce i nešto glasnije govorio, ali nisam nikome prijetio, niti sam rekao to što mi se stavlja na teret. Ja nisam zvao policiju, vjerojatno je to učinio netko iz škole. Umjesto da se razgovaralo s djecom i sa mnom, odmah policija. Boli me to jer sam za vrijeme bivše ravnateljice volontirao u toj školi i učinio dobrih stvari. Uvijek sam iscrtavao crte na nogometnom igralištu i napravio zaštitnu ogradu uz pomoć domara te postavio knauf u učionici i tajništvu. Žao mi je što sam malo viknuo i ispričavam se učenicima ako su se osjećali ugroženima, ali nije mi bila namjera nikakva prijetnja", naglasio je Addison.

Prekršajni sud svejedno ga je osudio zbog remećenja javnog reda i mira, a krivim je proglašen i maloljetni učenik, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije