Rasim Ljajić: Srbija će izgubiti milijardu eura zbog manjka turista

Anadolija
Rasim Ljajić: Srbija će izgubiti milijardu eura zbog manjka turista
Foto: Screenshot / Rasim Ljajić

Srbija će, prema procjenama, ove godine pretrpjeti štetu od oko milijardu eura zbog nedolaska stranih turista zbog koronavirusa, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, javlja Anadolu Agency (AA).

"Možda šteta bude nešto manja zbog dobrih rezultata u januaru, februaru, pa i ni mart nije bio tako loš", kazao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije (RTS) i dodao da će povećan broj domaćih turista u Srbiji uspjeti da nadomjesti nešto, ali ne dovoljno.

Prema njegovim riječima, broj stranih turista u odnosu na prošlu godinu u januaru porastao je za 28 posto, u februaru 18 posto, ali se zbog epidemije koronavirusa u narednim mjesecima bilježi pad za više od 90 posto.

Međutim, Ljajić je kazao da su se zbog koronavirusa pojavile i nove destinacije za domaće turiste u Srbiji, kao što su Stara planina i Kosjerić.

"Iako na nivou zemlje neće biti moguće nadomjestiti nedostatak stranaca, neke destinacije poput Sokobanje, Vrnjačke Banje i Zlatibora će to uspjeti i one bilježe više posjeta od glavnog grada Beograda", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije