Radončić 'ne zna' je li upoznao Kelmendija i Šejlu Turković

BIRN - Justice Report
Radončić 'ne zna' je li upoznao Kelmendija i Šejlu Turković
U nastavku svjedočenja na suđenju Naseru Kelmendiju na Kosovu, Fahrudin Radončić je izjavio da se ne može sjetiti da li je Šejlu Turković upoznao s optuženim.

Drugog dana svjedočenja u Prištini, Radončić je govorio o odnosu sa Šejlom Turković. Na pitanje tužioca Andrewa Hughesa da li je upoznao Kelmendija i Turković, Radončić je odgovorio da nije siguran.

“Ne isključujem mogućnost da su se upoznali prije mene”, rekao je Radončić.

Hughes je pitao Radončića da li je čitao tekstove Turkovićeve, što je svjedok negirao.

“Imamo veliki broj novinara… 300 novinara, 50 do 70 urednika… nemoguće je da bih tražio tekstove Šejle Turković”, kazao je Radončić.

Radončić je negirao i da je lično tražio da Turković bude zaposlena na TV ALFA.

“Kao vlasnik ove grupe, nisam se uključivao u operativni rad i uredničku politiku”, izjavio je Radončić.

Tužilac Hughes je zatim Radončića upitao zašto je, ako se nije uključivao u operativni rad, na ročištu održanom u četvrtak rekao da Turković nije mogla raditi u “Dnevnom avazu”.

“‘Dnevni avaz’ je glavni izvor naših prihoda i samo najkvalitetniji novinari su mogli tamo biti zaposleni”, odgovorio je Radončić.

Tužilac je pitao i da li je Turković dobila pozajmicu od Radončićeve firme za kupovinu nekretnina.

“Kupila je mali stan i vrlo korektno je vraćala pozajmicu”, odgovorio je Radončić.

Radončić je, međutim, negirao da se ikada “ekskluzivno” sastajao s Turković i rekao je da ona nije prevodila na njegovim sastancima s visokim političkim dužnosnicima.

Radončić svjedoči na suđenju Naseru Kelmendiju, koji je optužen za ubistvo, organizirani kriminal, kupovinu, posjedovanje, distribuciju i prodaju narkotika. Kelmendi ima, uz bosanskohercegovačko, i kosovsko državljanstvo. Uhapšen je u maju 2013. godine, po potjernici iz BiH. Međutim, s obzirom da BiH i Kosovo nemaju ugovor o izručenju, Kelmendiju se sudi u Prištini.

Radončiću se u Sarajevu sudi, skupa s Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem, za ometanje rada pravosuđa te davanje i primanje koristi za trgovinu uticajem. Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu.

Turković je prošle godine svjedočila u Prištini na suđenju Kelmendiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije