Radončić govorio o poznanstvu s Ramizom Delalićem

BIRN - Justice Report
Radončić govorio o poznanstvu s Ramizom Delalićem
Svjedočeći na suđenju Naseru Kelmendiju u Prištini, Fahrudin Radončić je govorio o svojim aktivnostima u ratu i kako je upoznao Ramiza Delalića.

Odgovarajući na pitanja tužioca Andrewa Hughesa, Radončić je rekao da je tokom 1992. godine radio u odjelu za informisanje bivšeg komandanta Armije BiH Sefera Halilovića. Rekao je da je na toj poziciji ostao do jula 1993. godine kao volonter.

Radončić je kazao kako je po prvi put upoznao Ramiza Delalića 1992. godine, kao jednog od deset zapovjednika u Sarajevu tokom opsade od strane jedinica Vojske Republike Srpske (VRS).

Naser Kelmendi je optužen, između ostalog, za ubistvo Delalića 2007. godine u centru Sarajeva. U Prištini mu se sudi i za organizirani kriminal, kupovinu, posjedovanje, distribuciju i prodaju narkotika.

Kelmendi uz bosanskohercegovačko ima i kosovsko državljanstvo. Uhapšen je u maju 2013. godine, po potjernici iz BiH. Međutim, obzirom da BiH i Kosovo nemaju ugovor o izručenju, Kelmendiju se sudi u Prištini.

Radončiću se u Sarajevu sudi, skupa sa Bakirom Dautbašićem, Bilsenom Šahman i Zijadom Hadžijahićem za ometanje rada pravosuđa, te davanja i primanja koristi za trgovinu uticajem.

Prema optužnici, Radončić je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Azru Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Šahman i Dautbašić.

Radončić je optužen da je u dogovoru s Dautbašićem nastojao od Hadžijahića, uposlenika američke ambasade u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori.

Sarić je svjedočila na suđenjima i Radončiću i Kelmendiju, ali na ročištima zatvorenim za javnost.

Radončić je u Prištini odgovarao i na pitanja u vezi svog života. Rekao je da je rođen u Crnoj Gori, a da je odrastao na relaciji BiH, Crna Gora i Kosovo.

Na pitanje da li je prije osnivanja Dnevnog Avaza završio žurnalistiku, Radončić je odgovorio da nije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije