Radijacija bila sto puta veća od dopuštene: Doznalo se ko su Hrvati uhapšeni na granici

1
Radiosarajevo.ba
Radijacija bila sto puta veća od dopuštene: Doznalo se ko su Hrvati uhapšeni na granici
Foto: Mondo.rs / Šta je otkriveno na granici Hrvatske i Srbije?

Trojica Zagrepčana koji su u subotu uhapšeni na srbijanskoj strani graničnog prijelaza Bezdan vraćali su se od prijatelja iz Bačke Topole od kojeg su uzeli radioaktivnu glavu gromobrana.

Kad su uređaji na graničnom prijelazu očitali veliku vrijednost radijacije, među carinicima i policajcima nastala je panika, ali ne i kod vozača i putnika Audija njemačkih oznaka u čijem je rezervnom točku bio izvor radijacije. Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve nužne mjere sigurnosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao, naveli su u Upravi carine Republike Srbije.

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Treneru iz BiH 12 godina zatvora za pedofiliju, on pobjegao

Velika radijacija

Kako Jutarnji neslužbeno doznaje, vrijednost radijacije koju su očitali uređaji bila je više od stotinu puta veća od dopuštene i samo sat vremena izloženosti radijaciji glave gromobrana dovoljno je da trajno naruši zdravlje osobe koja joj je izložena, čega očito trojka koja ga je prevozila nije bila svjesna, što su i sami naveli u odbrani.

Trojica hrvatskih državljana, a radi se, kako smo neslužbeno doznali, o Lajošu Mekanju (48), Danijelu Tomiću (36) i Aleksandru Tobijašu (40), uhapšena su i postupak protiv njih sada vodi somborsko Osnovno javno tužiteljstvo. Sva su trojica na prvom ispitivanju rekli da su iz Bačke Topole krenuli za Zagreb, ali nisu rekli šta su namjeravali s radioaktivnom glavom gromobrana.

Danima su je očajnički tražili: Nestala radioaktivna kapsula pronađena u Australiji

Danima su je očajnički tražili: Nestala radioaktivna kapsula pronađena u Australiji

Tokom prvog ispitivanja iznijeli su svoju obranu. U međuvremenu je prijavljen i njihov prijatelj iz Bačke Topole kod kojeg su preuzeli glavu radioaktivnog gromobrana.

Tužiteljstvo u Somboru je svoj trojici odredilo 30-dnevni pritvor. U tužiteljstvu je potvrđeno da se uhapšene tereti po članu 266. Kaznenog zakonika Srbije (KZS) za posjedovanje i unošenje radioaktivnih ili drugih opasnih tvari, a pritvor im je određen zbog sumnje da bi mogli pobjeći. Za kazneno djelo za koje ih se tereti predviđena je zatvorska kazna u trajanju od tri do deset godina.

Kako je rekla Vesna Dražić Mihaljević, osnovna javna tužiteljica u Somboru, nadležne službe prate zdravstveno stanje pritvorenih hrvatskih državljana kojima je određen i odvjetnik po službenoj dužnosti. Institut za nuklearne znanosti Vinča preuzeo je i uskladištio "radioaktivni predmet nađen u automobilu na graničnom prijelazu Bezdan". Inspektor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost naložio je da se radioaktivni predmet preuzme, sigurno transportira i uskladišti, što su i učinile stručne osobe Instituta Vinča, rekli su u toj ustanovi.

Gromobrani u RH

Kao iz horor filma: Poslušajte zvuk udaranja solarne oluje u Zemljino magnetno polje

Kao iz horor filma: Poslušajte zvuk udaranja solarne oluje u Zemljino magnetno polje

Zakonom o zaštiti od ionizirajućeg zračenja u Srbiji je 2009. bilo naloženo uklanjanje radioaktivnih gromobrana, a rok za to je istekao u maju 2014.

"Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprečavanje nedopuštenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prijelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za mjerenje ionizirajućeg zračenja. Svi službenici koji su taj dan radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira na to što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji", navode iz Uprave carine Srbije.

Kad je riječ o radioaktivnim gromobranima u Hrvatskoj, iz MUP-a navode da su radioaktivni gromobrani postavljani na teritoriju RH uglavnom sadržavali radioaktivni izvor 4. kategorije Eu-154/152 koji, prema sistemu kategorizacije Međunarodne agencije za atomsku energiju, ne predstavljaju značajnu opasnost za ljude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije