Putinovi Noćni vukovi u Beogradu organizuju skup podrške dolasku Lavrova

8
Radiosarajevo.ba
Putinovi Noćni vukovi u Beogradu organizuju skup podrške dolasku Lavrova
Foto: EPA / Putinovi Noćni vukovi u Beogradu organizuju podrške dolasku Lavrova

Aleksandar Zaldastanov poznatiji kao Hirurg vođa "Noćnih vukova" rekao je da su svi mostovi između Ruske Federacije i zapadne civilizacije spaljeni, da Rusija ići svojim putem do kraja i pobijediti.

"Sada smo toliko daleko da Rusiju praktično ništa ne povezuje sa zapadnom civilizacijom – svi mostovi su spaljeni", rekao je vođa sveruskog motociklističkog kluba "Noćni vukovi".

Treba podsjetiti da je ova grupa, koja ima jake veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, najavila organizovanje protesta u Beogradu naredne sedmiceu znak podrške zbog najavljenog dolaska ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova.

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Potvrđeno: Na slobodu puštena tri muškarca koja su tvrdila da imaju informacije o nestaloj Danki (2)

Zaldastanov je za ruski medij ocijenio i da sada za vjernike "sankcije nemaju smisla".

"Od kada je zapadna civilizacija objavila dehrišćanizaciju, koja je sada u punom jeku i pada u satanizam, kada progone našu pobjedu u svetom ratu to je Hristova, božanska pobjeda. Kada su ovi mostovi spaljeni mi praktično nemamo ništa zajedničko", naglasio je on.

Dodao je da oni imaju svoj put koji će slijediti i "sigurno ćemo pobijediti". Kao i Hristos, kaže vođa "Noćnih vukova", slavićemo svoje vaskrsenje.

Podsjetimo, Zaldostanov je 22. februara, nakon što je Putin priznao nezavisnost takozvanih Republika Donjeck i Luganjsk, pozdravio taj potez, dok su "Vukovi" klicali: "Donbas-Rusija, Kijev-Rusija, Kosovo-Srbija!"

Zaldostanov je "Putinov odlikaš" tačnije predsjednik Ruske Federacije ga je još prije devet godina odlikovao Ordenom časti za "izuzetne zasluge u patriotskom vaspitanju omladine, učešću u spasilačkim akcijama i doprinosu u čuvanju sjećanja na heroje Otadžbinskog rata".

Predstavnici ovog moto kluba, pisali su ruski mediji, ispred ambasade Srbije u Moskvi u martu su odali poštu žrtvama NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

Pripadnici ovog kluba su prisustvovali i litijama u Crnoj Gori 2020. godine. I prije toga su boravili u Crnoj Gori u manastir Ostrog – gdje im je društvo pravio Emir Kusturica.

U oktobru 2014. bajkeri su posjetili Crnu Goru na turneji pod nazivom "Ruski Balkan", a njihova posjeta je i promovisana na siteu Ambasade Rusije u Podgorici.

Tokom turneje pod nazivom "Slovenski svijet 2016", posetili su Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru i Bugarsku. Cilj je, kako su tada kazali, jačanja saradnje između Rusije i zemalja slovenskog porijekla.

Ova organizacija postoji od 1980. kada je osnovan kao klub ljubitelja motocikala i rokenrol muzike.

Razvili su jake veze sa Putinom, koji ih u medijima često oslovljava sa "prijatelji". Kako je pisao Balkan insight "Noćni vukovi" su redovni učesnici nacionalnističkih marševa, finansirani su iz Kremlja, a umješani duboko u strukturu ruske pravoslavne crkve.

Kada je 2011. godine Putin dolazio u Beograd, na meč Zenita i Crvene zvezde, Goran Jovanović Fonza je u počasnoj loži beogradskog stadiona sjedio pored njega. Fonza je lider srpskog ogranka Vukova.

"Noćni vukovi" su inače poznati u Srbiji zbog robusne podrške da se Srbima sa Kosova, ali i zbog "humanitarnog rada" i podrške "pravoslavnoj braći".

I bivši srpski predsjednik Tomislav Nikolić je primao u posjetu vođu ruskog motociklističkog kluba "Noćni vukovi" Aleksandra Zaldastanova i od njega dobio na poklon bajkerski prsluk sa grbovima Srbije i Rusije. Zaldastanova je primao i patrijarh SPC Irinej. Više puta su slikani u prisusutvu Milorada Dodika i Aleksandra Vulina.

Preovlađuju ocjene da da pripadnici ovog moto kluba imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu gdje imaju jake veze sa proruskim političarima na Balkanu.

Za članove Noćnih vukova, kolaps Sovjetskog Saveza ostaje izvor dubokog žaljenja. Aneksija Krima im je, ocjene su, pružila savršenu priliku da pomognu Rusiji da ponovo utvrdi svoju snagu i uzdigne izgubljenu oblast. “SSSR je bio najmoćnija imperija na svijetu“, njihova je poruka.

Od kada su krenuli iz podzemlja Moskve tokom 1980.tih, "Noćni vukovi" su evoluirali iz anarhičnih zaljubljenika dvotočkaša u ključnu komponentu propagandne mašinerije u Kremlju, pisali su brojni mediji. August 1991. bio je ključni trenutak, kada su se pomjerili sa margine pridružujući se otporu protiv neuspešnog anti-Gorbačovog puča koji su pokrenuli komunistički tvrdolinijaši.

Tokom devedesetih, klub je održavao godišnje šoue motocikala i pokrenuo liniju odjeće Wolf Wear. Od tada je Putin postao njihov najmoćniji pokrovitelj, sa ogromnim grantovima i vozeći Harley-Davidson na tri točka kao pratnja "Noćnih vukova".

Ruski stručnjak Mark Galeoti, profesor globalnih pitanja na Univerzitetu u New Yorku, kaže da "Noćni vukovi" djeluju kao "zastupnici i alati države".

Drugim riječima, Kremlj ih je izvukao sa margina kako bi iskoristili njihov pro-putinizam, zagriženo pravoslavlje i antiameričku retoriku kao moćan izvor laganog uticaja.

Gostoprimstvo im je uskraćeno posljednjih godina u nekoliko evropskih zemalja u Poljskoj, Njemačkoj i Gruziji, i to zbog umješanosti ruskih bajkera u konflikt u Ukrajini.

Njihov vođa Zaldostanov, nosilac ordena časti sa zlatnim zracima Milorada Dodika, ujedno je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država od 2014. godine.

Zbog organizovanja vojnih obuka na teritoriji Evrope i Azije i djelovanja u istočnoj Ukrajini na crnoj listi Ministarstva finansija SAD od juna 2017. nalazi se i kompanija Wolf Holding of Security Structures, u vlasništvu upravo "Noćnih vukova", piše portal Danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije