Učiteljici koja je tukla petero učenika prijeti pet godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Učiteljici koja je tukla petero učenika prijeti pet godina zatvora
Foto: Unsplash / Poražavajuća statistika

Općinsko državno odvjetništvo u Puli podiglo je pred Općinskim sudom u Puli optužnicu protiv 47-godišnje učiteljice s područja Istarske županije, koja je od septembra 2017. do 17. januara 2018. udarala petero maloljetnih učenika. Kako je neslužbeno saznao Jutarnji list, radi se o nastavnici razredne nastave u medulinskoj osnovnoj školi.

Na taj je način, svjesna da svojim ponašanjem ugrožava pravilan psihički i emocionalni razvoj petero maloljetnih učenika i da im nanosi fizičku i emocionalnu bol, kod djece izazvala strah, kao i emocionalnu i fizičku bol. Tužiteljstvo je tereti za pet kaznenih djela povrede djetetovih prava.

Učiteljici prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora jer u navedenom članu piše da “ko zlostavi dijete ili ga prisili na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo povrijedi djetetova prava, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. O cijelom slučaju oglasila se za Jutarnji list i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

"Bilo kakvo nasilje u školi je nedopustivo, a kod nasilja nad djecom posljedice su dalekosežne i teško ih je čak i ublažiti. Ako škola zatraži, Ministarstvo može odmah na raspolaganje staviti krizni tim za psihološko savjetovanje. Očekujem da nadležna tijela žurno reagiraju i zaštite djecu na odgovarajući način. Ministarstvo će uložiti napore za izradu i provođenje dodatnih i novih programa o sprečavanju nasilja u školama - rekla je ministrica Divjak. Više o ovom nemilom slučaju pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije