'U škole vratiti sistem vrijednosti koji nasilje ne promovira kao moć nad drugima'

Radiosarajevo.ba
'U škole vratiti sistem vrijednosti koji nasilje ne promovira kao moć nad drugima'

Škole ne mogu rješavati sve probleme s kapacitetima koje imaju i nismo jedini odgovorni za sve što se dešava. Zaposlenici sarajevskih škola daju i više od svojih mogućnosti, kazao je danas u Sarajevu direktor Osnovne škole Fatima Gunić Hajrudin Ćuprija.

To je izjavio tokom radionice o temi Odgovornost nastavnika u slučajevima vršnjačkog nasilja, održanoj u  organizaciji Udruženja "Krila nade".

Povod je, kaže Ćupija, tragična smrt nedavno preminulog učenika Mahira Rakovca koja je potresla širu bh. javnost i koja predstavlja nenadoknadiv gubitak.

„Primijetili smo da je najveća odgovornost za smrt dječaka usmjerena prema školama, ali svi se trebaju zapitati kolika je odgovornost svih nas pojedinačno“, pojasnio je.

Kazao je da su škole danas postale i zdravstvene institucije, socijale ustanove, policija i porodica: „Ali postavlja se pitanje da li mi imamo kapacitete da vršimo sve te aktivnosti i da li smo educirani za te stvari.“

Dodao je da zaposlenici ove škole prate i smjernice u postupanju vršnjačkog nasilja koje su dobili od Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, za čiju primjenu su nastavnici pohađali i edukaciju.

„Ukoliko primijetimo da se nasilje desilo u školi i kod kuće, prijavit ćemo takav slučaj i zaštititi dijete i zbog toga molim društvo da ozbiljno pristupa ovom problemu u cilju sprječavanja neke naredne, tragične, smrti“, pojasnio je Ćuprija, javlja Fena.

„Moramo se svi uključiti u rješavanje problema i ne smijemo prebacivati odgovornost jedni na druge, već trebamo raditi sve što možemo da se više nikad ne desi slučaj kao što je to bio Mahirov“, zaključio je. 

Profesorica Azra Tucaković, koja već 21 godinu radi s djecom, kazala je da je u ovom poslu najbitniji osjećaj da se prepozna nasilje.

„Ako se dijete drugačije ponaša jedan dan u odnosu na ostale, onda se morate zapitati zašto je to tako. Radila sam s djecom koju su maltretirali i roditelji i znala sam prepoznati kada to dijete nije spavalo i jelo“, naglasila je.  

Također je kazala da je posao nastavnika vrlo težak te da većina njih daju i više nego što mogu.

Psiholog i saradnik Udruženja "Krila nade" Danijel Hopić kazao je da je potrebno napraviti sistem vrijednosti koji sprječava i blaže oblike nasilja te da se tek onda može očekivati od društva da spriječi ovakve oblike ponašanja. Naglasio je da su učitelji prije bili mnogo više cjenjeniji te da je potrebno vratiti takav sistem vrijednosti u škole, a jedini način za to je da djeca postižu zavidne uspjehe u školama.

„Djeca koriste nasilje u cilju promoviranja sebe i potrebno je to spriječiti. Ako neko učini nešto što karakteriziramo kao nasilje, to ne treba da ima veći socijalni status već reakciju koja sprečava takav oblik nasilja“, istaknuo je.

Hopić smatra da je potrebno vratiti sistem vrijednosti koji nasilje ne promovira kao moć nad drugima i gdje će vrijednost biti svakodnevni uspjeh u školama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije