Prvi trgovački lanac koji je potvrdio snižavanje cijena u Hrvatskoj: 'Krećemo već od petka...'

0
Radiosarajevo.ba
Prvi trgovački lanac koji je potvrdio snižavanje cijena u Hrvatskoj: 'Krećemo već od petka...'
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je u srijedu nakon sastanka u vladi, da će Konzum u sklopu inicijative za smanjenjem cijene iz potrošačke korpe, od petka krenuti s akcijama i snižavanjem cijena.

"Mi ćemo već od petka krenuti s određenim akcijama na 360-tak proizvoda (iz potrošačke košarice koju prati ministarstvo gospodarstva, op.ur.) plus hiljadu na kojima ćemo ići s manjim cijenama. Cilj je i nama kao kompaniji koja je velika i koja ovisi o makroekonomskim dešavanjima da inflacija u Hrvatskoj bude manja, jer je to bolje za naše kupce i naše zaposlenike, tako da tu imamo jednak interes kao i Vlada", izjavio je Peruško.

"Dali smo obećanje da ćemo odraditi sve što je moguće da pomognemo u smanjenju inflacije", Peruško je izjavio nakon sastanka premijera Andreja Plenkovića i pet ministara s predstavnicima trgovačkih lanaca, o inicijativi da se cijene određenih artikala vrate na razinu od kraja prošle godine.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

"Ono što smo mi kao Fortenova i Konzum zajedno s našim proizvodnim kompanijama dali obećanje je da ćemo odraditi sve što je moguće, što je u u našem interesu, da pomognemo u smanjenju inflacije u Hrvatskoj", rekao je Peruško.

Na današnjem sastanku s trgovcima uz premijera Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar financija Marko Primorac, ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Vlada u bh. komšiluku vraća stare cijene za neke od 360 namirnica: Kad će kod nas?

Vlada u bh. komšiluku vraća stare cijene za neke od 360 namirnica: Kad će kod nas?

U utorak, 12. septembra, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović je održao sastanke s predstavnicima deset trgovačkih lanaca nakon kojih je izjavio da su svi s kojima je razgovarao spremni podržati vladinu inicijativu smanjenja cijena proizvoda iz potrošačke korpe.

Ideja je, kako je rekao, da se ukupna vrijednost korpe proizvoda, što je dostupno na internetskoj stranicama ministarstva na kojoj se prati kretanje cijena, vrati na nivo od 31. decembra prošle godine.

Napomenuo je da nisu svi trgovci isti i da svi imaju svoje karakteristike, te će "u okvirima onoga što bude moguće, to biti i napravljeno".

Dio trgovačkih lanaca, kako je kazao, mora napraviti kalkulacije i interna savjetovanja, a "neki mogu reagovati već od petka".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije