Marin je prvačić s autizmom koji zna engleski, glavne gradove i himne

Radiosarajevo.ba
Marin je prvačić s autizmom koji zna engleski, glavne gradove i himne

Kada je Marin u svojoj šestoj godini napokon progovorio, malo je reći da je njegova mama Marija Jujnović bila presretna. Ona ne zna objasniti zašto je do tada šutio, i šta ga je ponukalo da počne verbalno komunicirati, no, prema pisanju Slobodne Dalmacije, ona je posvećena i jako se trudi oko svoga sina koji ima poremećaj iz spektra autizma.

Vodila ga je na terapije i po nekoliko puta sedmično, sve to skupo ju je koštalo, ali Mariju je odlikovalo strpljenje i upornost i, na njenu sreću, dočekala je da njen Marin krene u prvi razred Osnovne škole Oca Petra Perice u Makarskoj,  da ima ličnu asistenticu i da bude uključen u redovni sistem.

Mali Marin prihvata školska pravila, i niže petice, štaviše, pokazuje posebne mogućnosti i znanja. Marin odlično priča i na engleskom jeziku, uči tajlandski jezik, zna glavne gradove, zastave i himne svih država. Njegova majka kaže za Slobodnu Dalmaciju da niko zapravo nema pojma šta Marin sve zna. 

Pristupačan je i s njim  nema problema, navodi njegova majka, u znanju matematike i engleskog daleko je iznad svojih vršnjaka, no što se socijalizacije tiče, nikad neće prvi prići. No, ono što ga zanima, dovoljno je da pogleda doslovno jednom, i već sve zna. Osim latinice koristi se i drugim pismima. Sada se služi pismom koje ni njegova mama ne poznaje, a riječ je o nekom egzotičnom pismu. Glagoljicu je svladao, a i ćirilicu. 

Priču o ovom nadasve interesantnom dječaku koji ima autizam, možete pročitati na sljedećem linku


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije