Srpski ministar odbrane proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Srpski ministar odbrane proglašen nepoželjnom osobom u Hrvatskoj
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Vulin
Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske danas je notom koja je upućena Ambasadi Republike Srbije u Zagrebu osudilo izjavu ministra odbrane Republike Srbije Aleksandra Vulina i zabranilo mu ulazak u Hrvatsku do daljnjeg.

Naime, Aleksandar Vulin je u svojoj izjavi kazao da o njegovom dolasku u Republiku Hrvatsku „… može odlučiti vrhovni komandant Vojske Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić, a nikako o tome ne mogu da odluče hrvatski ministri.“

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u noti podsjetilo da je Republika Hrvatska suverena država, članica Europske unije i NATO-a, u kojoj o ulasku stranaca odlučuju isključivo nadležne hrvatske institucije, u skladu s hrvatskim zakonima.

Spominjanje vrhovnog zapovjednika Vojske Republike Srbije Aleksandra Vučića, kao osobe koja odlučuje o bilo čijem dolasku u Republiku Hrvatsku je neprimjeren i neprihvatljiv pokušaj negiranja suvereniteta Republike Hrvatske, saopćeno je.

Zbog ove izjave ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin do daljnjega nije dobrodošao u Republiku Hrvatsku.

U saopćenju se dalje navodi da je nakon incidenta koji se 18. aprila 2018. godine dogodio u Narodnoj skupštini Republike Srbije prilikom službene posjete predsjednika Hrvatskog sabora, ova izjava ministra obrane Republike Srbije Aleksandra Vulina predstavlja dodatnu provokaciju koja sigurno ne pridonosi razvoju dobrosusjedskih odnosa i punog međusobnog uvažavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije