Prva zajednička helikopterska vojna vježba Amerike i Srbije

1
Radiosarajevo.ba
Prva zajednička helikopterska vojna vježba Amerike i Srbije
Foto: EPA-EFE / Američki helikopter AH-64

Specijalne snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Srbije održaće zajedničku vazduhoplovnu vježbu sljedeće sedmice nedaleko od batajničkog aerodroma (Između Batajnice i Nove Pazove, nedaleko od Beograda).

Vježba će biti prva ove vrste između Srbije i Amerike. Cilj joj je, kako je rečeno portalu Tango Six, razmjena znanja i iskustava u segmentu vertikalnih operacija koje služe kao podrška snagama specijalne namjene. Helikopteri će biti bazirani na aerodromu "Pukovinik-pilot Milenko Pavlović".

"Jedinice koje će učestvovati u vežbi razmeniće taktike, tehnike, procedure i do sada naučene lekcije. Vežba će pomoći snagama Srbije i SAD da se bolje razumeju uz unapređenje interoperabilnosti za zadatke koje zahtevaju specijalizovane veštine", rekao je izvor za portal Tango Six.

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Benjamina Karić: 'Grad Sarajevo predstavljam na Evropskom samitu gradonačelnika u Parizu'

Mediji pišu da će se vježbati taktika vertikalnih operacija sa manjim timovima, medicinska evakuacija u borbenim uslovima i operacije infiltracije i eksfiltracije borbenih timova.

Ratno vazduhoplovstvo i Protivvazduhoplovna odbrana Srbije su do sada vježbali taktike borbene upotrebe helikoptera najviše sa Rusijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije