Protivnici COVID-19 mjera održali protest: Pogledajte sukobe u centru Ljubljane

0
Radiosarajevo.ba
Protivnici COVID-19 mjera održali protest: Pogledajte sukobe u centru Ljubljane
Foto: Twitter / Protesti antivaksera u Ljubljani

Na Trgu republike u Ljubljani u srijedu navečer okupili su se protivnici mjera za suzbijanje virusa COVID-19. Prema podacima iz Policijske uprave Ljubljana, na protestnom skupu okupilo se oko 8.000 ljudi.

Glavni razlog zbog kojeg su održali protest u centru glavnog grada Slovenije bile su kritike upućene slovenačkoj vladi koju su skandirajući pozvali da podnese ostavku.

Među glavnim zahtjevima bile su promjene strogih mjera za suzbijanje virusa COVID-19 u preporuke te prijevremene izbore u toj državi.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Osim toga, protestanti su zapalili baklje te su ih počeli bacati na zgradu Parlamenta Slovenije. Kako javlja Radio-televizija Slovenije, slovenačka policija je objavila da se desilo masovno kršenje javnog reda i mira.

Za rastjerivanje demonsranata korišteni su vodeni topovi. Navode kako su protestanti na zgradu Državnog zbora Republike Slovenije bacali flaše, granitne kocke te pirotehniku. 

Okupljeni građani na skupu također doveli su u pitanje sve naučne nalaze i nepobitne činjenice o koronavirusu i vakcinaciji, javljaju slovenački mediji.

Predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič na Twitteru je oštro osudio "vandalizam na protestu" i naveo je kako je napadom na zgradu skupštine "razbijeno oko 12 prozora".

"Pozivam protestante da mirno protestiraju i da ubuduće ne koriste nasilje, a političare da ovaj događaj ne koriste za međusobno obračunavanje", naveo je Zoričić na Twitteru. 

Glavni direktor policije Anton Olaj pozvao je na toleranciju, piše RTV Slovenije dodajući kako je on napisao kako je "nasilje na protestima neprihvatljivo". 

Prije protesta organizatori su pozivali na miran skup, ali incident se desio čim je nepoznata osoba bacila bocu na jednog od policajaca koji su čuvali skup u Ljubljani.

Regionalni mediji javljaju da su na skupu učestvovale dvije najveće navijačke grupe u Sloveniji, a tome u prilog idu i kadrovi baklji koje su se mogle vidjeti na društvenim mrežama te su prikazane u informativnim emisijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije