Protest na Trgu bana Jelačića: Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma

Anadolija
Protest na Trgu bana Jelačića: Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma
Drugu godinu zaredom na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i u sedam većih hrvatskih gradova održan je protest za kurikularnu reformu u organizaciji GOOD inicijative koja okuplja 40-ak organizacija civilnog društva.

Velik broj Zagrepčana okupio se na Trgu bana Jelačića pod sloganom Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma, odakle su se zaputili na Trg Kralja Tomislava gdje su vođe protestnog okupljanja iznijeli svoje zahtjeve.

Vođe protesta, koje podržava oko 400 stručnjaka koji su bili uključeni u stvaranje kurikularne reforme čija je provedba u međuvremenu zaustavljena, poručuju kako iza njih ne stoje nikakve političke stranke ili platforme.

"Za dostojanstvo učitelja i učenika", "Iznevjerili ste kurikularnu reformu", "Djeca nisu ni lijeva ni desna, ona su naša", "Opus Dej Go Avej" samo su neki od transparenata istaknutih na skupu.

Politizacija školstva i društva, zastario način obrazovanja, neadekvatna pripremljenost učenika za potrebe tržišta rada samo su neke od kritika upućenih sa ovog skupa Vladi Republike Hrvatske.

Prosvjednici su povremeno skandirali "Ostavka, ostavka! Ministre, odstupi!" tražeći ostavku aktualnog ministra obrazovanja Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican.

U Zagrebu su se među okupljenima pojavili i političari iz lijevih, oporbenih redova: Davor Bernardić, Ivan Vrdoljak, Anka Mrak Taritaš, ali i smijenjeni voditelj Cjelovite kurikularne reforme Boris Jokić.

Uz Zagreb, podrška inicijativi za reformu obrazovanja pružena je okupljanjima u Rijeci, Splitu, Zadru, Poreču, Karlovcu, Osijeku i Slavonskom Brodu.

Protest se održava godinu dana nakon što je zbog obustave provedbe kurikularne reforme na hrvatske ulice i trgove izašlo više od 50.000 ljudi, od čega se samo u Zagrebu okupilo 40.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije