Propao pokušaj Brisela za sastanak pregovarača Beograda i Prištine

1
Radiosarajevo.ba
Propao pokušaj Brisela za sastanak pregovarača Beograda i Prištine
Foto: EPA-EFE / Miroslav Lajčak

Glavni pregovarači Beograda i Prištine se nisu sastali u utorak u Briselu, bez obzira na nastojanje evropske strane da organizuje zajednički susret.

Kako je danas prenio Radio Slobodne Europe, od tog sastanka je zavisilo da li će europski posrednici organizovati susret kosovskog premijera Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Lideri su se prošle godine sastali svega u dva navrata, tokom ljeta.

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Mještani sela u BiH ljuti na Matu Rimca, odgovorili mu nakon njegove objave: ‘Ovo je prava istina‘

Pregovarači Petar Petković i Besnik Bislimi su se u niz navrata u utorak sastali odvojeno sa specijalnim predstavnikom Europske unije (EU) za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Uprkos nastojanjima, Lajčak nije uspio da okupi dvije strane za zajedničkim stolom.

Nekoliko puta se u utorak najavljivao zajednički susret ali su se pregovarači vraćali u sjedište EU isključivo zbog konsultacija sa europskom stranom.

To nije prvi put da se Petković i Bislimi nalaze u Briselu zbog dijaloga, ali da ne održe sastanak. Posljednji put su se sastali 8. septembra prošle godine.

Petković je u utorak uvečer, poslije završetka konsultacija sa Lajčakom, novinarima rekao da je srbijanska delegacija provela deset sati u zgradi EU.

On je potvrdio da je razgovarao samo sa Lajčakom, jer je, kako je naveo, Bislimi odbio da razgovara sa srbijanskom stranom.

Bislimi se nije izjašnjavao o toj tvrdnji, dodaje Radio Slobodne Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije